De vele voordelen van luchtdicht bouwen (en sommige had je niet verwacht!)

Luchtdicht bouwen is eigenlijk een must om een goed E-peil te bekomen. Hoe luchtdicht jouw woning werkelijk gebouwd is, wordt gemeten via een luchtdichtheidsmeting (of blowerdoortest). Maar waarom is luchtdichtheid van een woning belangrijk? Wij leggen het uit in dit artikel.

Wat doet een blowerdoortest juist? 

Een blowerdoortest, ook wel luchtdichtheidstest genoemd is een test waarmee de luchtdichtheid van een gebouw gemeten wordt door het huis eerst in overdruk te zetten en vervolgens in onderdruk. Praktisch gebeurt dit door met een ventilator eerst lucht in het huis te blazen (overdruk) en vervolgens lucht uit de woning te zuigen (onderdruk). Bij de verschillende drukken wordt dan gemeten hoeveel luchtverlies er zit op de woning. Met deze meting wordt de natuurlijke windbelasting nagebootst op het gebouw. Hierdoor kunnen luchtlekken worden gedetecteerd. Deze luchtlekken zijn namelijk ook warmtelekken die niet interessant zijn voor jouw portemonnee. 

De voordelen van luchtdicht bouwen

Zoals we hierboven al vermeldden beperkt luchtdicht bouwen het warmteverlies en is bijgevolg energiezuinig, maar er zijn nog meer voordelen verbonden aan een goede luchtdichtheid van jouw woning:

  • Gezonder: Wanneer het waait en de woning is niet luchtdicht, dan wordt de lucht van buiten in de woning geblazen via kieren en spleten. Deze lucht is echter vaak vervuild en dient direct naar buiten toe afgevoerd te worden. Vanaf een matige windkracht kan de ventilatie-unit in de woning deze winddrukken niet compenseren, tenzij er sprake is van een luchtdichte woning.

  • Comfort: Door luchtdicht te bouwen, komt er geen koude lucht (tocht) ongewenst de woning binnen. Tocht is niet aangenaam en we hebben dan de neiging de verwarming hoger te zetten, wat dan weer leidt tot en hogere energierekening.

  • Kleinere verwarmingsinstallatie nodig: Het vermogen van een verwarmingsinstallatie wordt berekend op de koudste periode van het jaar. Hoe minder koude lucht er via spleten en openingen binnen komt, hoe minder er verwarmd moet worden en hoe minder vermogen jouw verwarmingsinstallatie nodig heeft.

  • Beschermt de woning: Wanneer warme lucht door openingen naar buiten lekt, wordt ook waterdamp meegenomen. Deze warme lucht koelt af op de weg naar buiten en de waterdamp wordt water. Door een spleetje van 1 millimeter breed en 1 meter lang lekt zo elke dag 360 gram vocht rechtstreeks in de constructie. Dit is vaak niet op te merken, maar het tast wel de constructie aan. Naast de constructie, wordt ook de isolatie nat en natte isolatie isoleert minder goed, wat ons weer terug brengt naar een hogere energierekening.

  • Stille woning: Door een luchtdichte schil dringt amper geluid naar binnen, waardoor de geluiden van buiten, zoals die van het verkeer, minder goed hoorbaar zijn.

  • Betere warmteterugwinning: Wanneer buitenwind door openingen naar binnen komt, wordt de ventilatiebalans in de woning verstoord. Wanneer je een mechanisch gebalanceerd ventilatiesysteem hebt, zal deze hierdoor veel minder effectief worden. Wanneer jouw woning wél luchtdicht is, wordt er meer warmte uit de afgezogen lucht teruggewonnen.

  • Minder kans op oververhitting: Tijdens de zomermaanden is het meestal buiten warmer dan binnen. Wanneer je woning luchtdicht gebouwd is, zal de warmte minder kunnen binnendringen via openingen en kieren, waardoor oververhitting minder snel zal optreden.

  • Schoner huis: Doordat stof geen kans meer heeft om door kleine kieren binnen te komen, hoef je ook minder te stofzuigen. Daarnaast hou je ook mieren en klein ongedierte buiten die niet meer via kleine openingen jouw huis kunnen binnen dringen. 

Uiteraard gaat luchtdicht bouwen hand in hand met een goed ventilatiesysteem!

Luchtdichtheid en het E-peil

Als je een te laag E-peil hebt, dan loop je vaak subsidies mis of je riskeert zelfs een boete. Je kan in dat geval investeren in extra isolatie of dure installaties zoals een warmtepomp, maar een blowerdoortest volstaat in de meeste gevallen om je E-peil omlaag te krijgen. In de E-peilberekening wordt gerekend met een standaardwaarde voor de luchtdichtheid, als er geen test is uitgevoerd. In werkelijkheid hebben veel woongebouwen een beter resultaat dan de standaardwaarde die ingerekend wordt (gemiddeld zelfs ruim 3 keer beter). Om die betere luchtdichtheid in het EPB-verslag op te nemen, moet een luchtdichtheidstest of blowerdoortest worden uitgevoerd. Luchtdicht bouwen is doorgaans slechts 1 % van het bouwbudget. Andere manieren om het E-peil te doen dalen, zoals isoleren, kosten al snel een veelvoud van de prijs. Uiteraard heeft elke maatregel om energiezuiniger te bouwen zeker een meerwaarde, maar als je naar je budget moet kijken dan is inzetten op luchtdichtheid een verstandige keuze, aangezien het één van de goedkoopste manieren is om het E-peil te doen dalen. 
De vele voordelen van luchtdicht bouwen (en sommige had je niet verwacht!)

Opgelet! Korting op onroerende voorheffing bij nieuwbouwwoningen valt weg vanaf 2023.

Ben je van plan om een nieuwbouwwoning te zetten? Haast je dan met het indienen van de bouwaanvraag, want vanaf 1 januari 2023 valt de korting op de onroerende voorheffing voor nieuwbouwwoningen weg. De korting blijft wel gelden voor heropbouw of gedeeltelijke heropbouw.

Lees meer

Waarom een heel slechte EPC ook goed nieuws kan betekenen!

Heb je een huis gekocht met een erbarmelijk slechte EPC score? Proficiat, je komt in aanmerking voor de EPC labelpremie! Wanneer je sowieso van plan was te renoveren, komt deze premie als geroepen, want wie kan er niet wat extra renovatiebudget gebruiken? Lees snel verder om te ontdekken hoe je deze premie kan binnenhalen.

Lees meer

Betaal minder belasting op schenking van een gebouw door energetisch te renoveren!

Wie een gebouw geschonken krijgt, kan aanspraak maken op een verlaagd belastingtarief wanneer dit gebouw binnen de 5 jaar energetisch gerenoveerd wordt. Via dit verlaagde tarief zet de Vlaamse overheid in op vergroening.

Lees meer

Heb jij recht op extra renovatiebudget?

Veel mensen hebben recht op de EPC-labelpremie, maar weten het gewoonweg niet. Het wordt niet echt aan de grote klok gehangen, met als gevolg dat er premies niet aangevraagd worden en dus extra renovatiebudget mislopen wordt. Lees snel verder om te ontdekken of jij recht hebt op deze premie.

Lees meer

Ben jij EPB plichtig?

Er bestaat nogal wat onduidelijkheid over wat EPB-plicht juist inhoudt en wanneer je EPB-plichtig bent. In dit artikel vatten we het mooi samen voor jou.

Lees meer

Opgelet: renovatieverplichting voor residentiële gebouwen vanaf 2023.

Er komt een renovatieverplichting voor residentiële gebouwen vanaf 1 januari 2023. Nieuwe eigenaars van energieverslindende woningen met een EPC-label E of F, zullen binnen de 5 jaar na aankoop hun woning energetisch moeten renoveren tot een EPC-label van minimum D. Maar er zijn ook steunmaatregelen.

Lees meer

Warmtepompkeuzestress? Wij helpen je op weg!

Ga je binnenkort renoveren of bouwen of zit je er middenin en twijfel je sterk welke warmtepomp je nu best installeert? Zelfs als je de bestaande radiotoren wilt behouden, zijn er sinds kort warmtepompen die je hierop kunt aansluiten. Er zijn verschillende soorten warmtepompen en wij gaan ze even apart bekijken en de voor- en nadelen ervan bespreken, zodat jij de juiste keuze kunt maken voor jouw droomwoning.

Lees meer

Korting op je onroerende voorheffing? Dit zijn de voorwaarden.

Opgepast, vanaf dit jaar (2022) zijn de voorwaarden om recht te hebben op een korting op je onroerende voorheffing weer aangepast! We geven je mee wat er veranderd is en wat er in de toekomst nog gaat veranderen.

Lees meer

Sloopopvolgingsplan: wat is dat nu juist? En voor wie is het verplicht?

Wanneer je in Vlaanderen renovatie- of sloopwerken plant, ben je in sommige gevallen verplicht een sloopopvolgingsplan toe te voegen aan de omgevingsvergunning. Maar wat houdt zo'n sloopopvolginsplan nu juist in en waarvoor dient het? En voor wie is het verplicht? Je leest het in deze blog.

Lees meer

Ontvang tot 5000 euro met de EPC-labelpremie!

De overheid biedt sinds 1 januari 2021 de mogelijkheid om een EPC-labelpremie aan tet vragen. Je kan hier van 2500 euro tot 5000 euro mee ontvangen voor een woning en tot 3750 euro voor een appartement. Je kan deze premie op verschillende manieren bekomen. Wij leggen je uit hoe.

Lees meer

Waarom het kiezen van een goede EPB verslaggever écht wel belangrijk is.

Bouwen of renoveren gaat tegenwoordig hand in hand met het aanstellen van een EPB-verslaggever. Het belang van een goede EPB verslaggever wordt vaak erg onderschat. Het wordt gezien als een extra kost en dus een noodzakelijk kwaad, maar is dit echt zo? Of kan de keuze van een goede EPB verslaggever je juist geld opleveren op termijn en je wooncomfort vergroten?

Lees meer

Hoe kan je oververhitting van je woning vermijden?

Hoe kan je oververhitting van je woning vermijden? Officieel spreekt men van oververhitting als de temperatuur in je woning 25 °C of meer bedraagt, zeker als dit regelmatig en meerdere dagen op een rij gebeurt. Met deze tips, kan je de warmte buiten houden tijdens de hete zomerdagen.

Lees meer

Waarom een goed ventilatiesysteem in jouw woning écht wel belangrijk is

Wist je dat de lucht in een ongeventileerde woning even vies en ongezond kan zijn als die langs een drukke weg? Velen zien een ventilatiesysteem in hun woning als een noodzakelijk kwaad, een extra kost die ze liever niet zouden doen, maar er zijn echt wel veel voordelen aan een goed ventilatiesysteem! We bespreken ze in dit artikel.

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x