Heb jij recht op extra renovatiebudget?

Recent vernamen we van een klant dat hij premies had aangevraagd bij Fluvius, maar hiervoor net uit de boot was gevallen. Hij werd niet ingelicht over een alternatief, namelijk de EPC labelpremie. Het gevolg is dat hij dus geen enkele premie ontvangen heeft, ondanks de uitgevoerde renovaties. Zonde natuurlijk... Vandaar dit artikel. We willen mensen attent maken op hun recht op deze EPC labelpremie van de overheid. Lees snel verder om hier meer over te weten te komen!

EPC voor de renovatie

Eerst en vooral heb je een EPC certificaat nodig van voor de renovatiewerken. Dit EPC certificaat moet opgemaakt zijn na 1 januari 2019 en mag niet hoger zijn dan label E of F voor woningen en D, E of F voor appartementen. 

Ben je al begonnen met renoveren? Contacteer ons dan om jouw eventuele opties te bespreken. 


Aanvraag premie

Na ontvangst van jouw EPC voor de werken, vraag je de EPC labelpremie aan bij Fluvius. Je moet dan je EPC label van voor de werken doorgeven en de datum van opmaak. Deze datum geldt meteen ook voor de termijn die je hebt om de renovatiewerken uit te voeren, namelijk 5 jaar na opmaak van het EPC van voor de werken

Opgelet: Zit je al in het BENO-pass traject (totaalrenovatiebonus), dan maak je spijtig genoeg geen aanspraak meer op de EPC-labelpremie. De EPC-labelpremie is wel cumuleerbaar met Fluvius-premies voor de verschillende energiebesparende maatregelen, met de renovatiepremie en met de nieuwe Mijn VerbouwPremie

De EPC labelpremie

Wat houdt deze premie nu juist in? Het idee is dat je minimum renoveert naar een label voor woningen en label voor appartementen. Naargelang je verder omhoog gaat in label, heb je recht op meer premie. 

Wanneer je in aanmerking komt voor het sociaal tarief, gaat de premie ook nog eens omhoog. 

Renovatiebegeleiding

Wanneer je een EPB traject volgt, heb je recht op begeleiding, maar bij een renovatie zonder EPB plicht, weet je vaak niet goed waar je staat. Wat is bijvoorbeeld de impact van een warmtepomp op jouw EPC label? Of het verschil tussen 6 of 10 zonnepanelen? Welke renovatiewerken zijn er nodig om aan het label A te geraken? Dit is informatie die handig is om te weten vóór je materiaal bestelt en aan de werken begint. Zo ben je zeker dat je niet te weinig werken uitvoert, maar terwijl ook niet gaat over-dimensioneren. Dat laatste kan ook weer kosten uitsparen

Daarom bieden wij de dienst EPC renovatie aan in ons gamma. Deze dienst houdt in dat we samen met jou simulaties maken in de EPC software, zodat we kunnen bekijken wat het effect is van bepaalde energetische ingrepen op het EPC label

Na afloop van de werken, maken we dan het finale EPC certificaat op, dat jij dan vervolgens kan ingeven om jouw premie op te strijken.


Heb jij recht op extra renovatiebudget?

Opgelet! Korting op onroerende voorheffing bij nieuwbouwwoningen valt weg vanaf 2023.

Ben je van plan om een nieuwbouwwoning te zetten? Haast je dan met het indienen van de bouwaanvraag, want vanaf 1 januari 2023 valt de korting op de onroerende voorheffing voor nieuwbouwwoningen weg. De korting blijft wel gelden voor heropbouw of gedeeltelijke heropbouw.

Lees meer

Waarom een heel slechte EPC ook goed nieuws kan betekenen!

Heb je een huis gekocht met een erbarmelijk slechte EPC score? Proficiat, je komt in aanmerking voor de EPC labelpremie! Wanneer je sowieso van plan was te renoveren, komt deze premie als geroepen, want wie kan er niet wat extra renovatiebudget gebruiken? Lees snel verder om te ontdekken hoe je deze premie kan binnenhalen.

Lees meer

Betaal minder belasting op schenking van een gebouw door energetisch te renoveren!

Wie een gebouw geschonken krijgt, kan aanspraak maken op een verlaagd belastingtarief wanneer dit gebouw binnen de 5 jaar energetisch gerenoveerd wordt. Via dit verlaagde tarief zet de Vlaamse overheid in op vergroening.

Lees meer

Ben jij EPB plichtig?

Er bestaat nogal wat onduidelijkheid over wat EPB-plicht juist inhoudt en wanneer je EPB-plichtig bent. In dit artikel vatten we het mooi samen voor jou.

Lees meer

Opgelet: renovatieverplichting voor residentiële gebouwen vanaf 2023.

Er komt een renovatieverplichting voor residentiële gebouwen vanaf 1 januari 2023. Nieuwe eigenaars van energieverslindende woningen met een EPC-label E of F, zullen binnen de 5 jaar na aankoop hun woning energetisch moeten renoveren tot een EPC-label van minimum D. Maar er zijn ook steunmaatregelen.

Lees meer

Warmtepompkeuzestress? Wij helpen je op weg!

Ga je binnenkort renoveren of bouwen of zit je er middenin en twijfel je sterk welke warmtepomp je nu best installeert? Zelfs als je de bestaande radiotoren wilt behouden, zijn er sinds kort warmtepompen die je hierop kunt aansluiten. Er zijn verschillende soorten warmtepompen en wij gaan ze even apart bekijken en de voor- en nadelen ervan bespreken, zodat jij de juiste keuze kunt maken voor jouw droomwoning.

Lees meer

Korting op je onroerende voorheffing? Dit zijn de voorwaarden.

Opgepast, vanaf dit jaar (2022) zijn de voorwaarden om recht te hebben op een korting op je onroerende voorheffing weer aangepast! We geven je mee wat er veranderd is en wat er in de toekomst nog gaat veranderen.

Lees meer

Sloopopvolgingsplan: wat is dat nu juist? En voor wie is het verplicht?

Wanneer je in Vlaanderen renovatie- of sloopwerken plant, ben je in sommige gevallen verplicht een sloopopvolgingsplan toe te voegen aan de omgevingsvergunning. Maar wat houdt zo'n sloopopvolginsplan nu juist in en waarvoor dient het? En voor wie is het verplicht? Je leest het in deze blog.

Lees meer

Ontvang tot 5000 euro met de EPC-labelpremie!

De overheid biedt sinds 1 januari 2021 de mogelijkheid om een EPC-labelpremie aan tet vragen. Je kan hier van 2500 euro tot 5000 euro mee ontvangen voor een woning en tot 3750 euro voor een appartement. Je kan deze premie op verschillende manieren bekomen. Wij leggen je uit hoe.

Lees meer

Waarom het kiezen van een goede EPB verslaggever écht wel belangrijk is.

Bouwen of renoveren gaat tegenwoordig hand in hand met het aanstellen van een EPB-verslaggever. Het belang van een goede EPB verslaggever wordt vaak erg onderschat. Het wordt gezien als een extra kost en dus een noodzakelijk kwaad, maar is dit echt zo? Of kan de keuze van een goede EPB verslaggever je juist geld opleveren op termijn en je wooncomfort vergroten?

Lees meer

Hoe kan je oververhitting van je woning vermijden?

Hoe kan je oververhitting van je woning vermijden? Officieel spreekt men van oververhitting als de temperatuur in je woning 25 °C of meer bedraagt, zeker als dit regelmatig en meerdere dagen op een rij gebeurt. Met deze tips, kan je de warmte buiten houden tijdens de hete zomerdagen.

Lees meer

Waarom een goed ventilatiesysteem in jouw woning écht wel belangrijk is

Wist je dat de lucht in een ongeventileerde woning even vies en ongezond kan zijn als die langs een drukke weg? Velen zien een ventilatiesysteem in hun woning als een noodzakelijk kwaad, een extra kost die ze liever niet zouden doen, maar er zijn echt wel veel voordelen aan een goed ventilatiesysteem! We bespreken ze in dit artikel.

Lees meer

De vele voordelen van luchtdicht bouwen (en sommige had je niet verwacht!)

Luchtdicht bouwen is eigenlijk een must om een goed E-peil te bekomen. Hoe luchtdicht jouw woning werkelijk gebouwd is, wordt gemeten via een luchtdichtheidsmeting (of blowerdoortest). Maar waarom is luchtdichtheid van een woning belangrijk?

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x