Hoe kan je oververhitting van je woning vermijden?

Ecotest oververhitting vermijden

Wanneer je een woning bouwt, is het heel belangrijk dat je rekening houdt met oververhitting. We weten allemaal wel hoe het voelt om ‘s nachts te moeten slapen in een sauna en leuk is het in ieder geval niet! Officieel spreekt men van oververhitting als de temperatuur in je woning 25 °C of meer bedraagt, zeker als dit regelmatig en meerdere dagen op een rij gebeurt. Met deze tips, kan je de warmte buiten houden tijdens de hete zomerdagen.

1. Raampartijen

Eén van de grootste oorzaken van oververhitting zijn grote raampartijen die zich op Zuid of Zuid-West bevinden. Een goede architect zal hier rekening mee houden en het aantal ramen op die plaatsen beperken, maar stel dat je toch met veel raampartijen zit op Zuid of Zuid-West, dan kan zonnewering helpen. Dit kan in verschillende vormen: screens, een zonnetent, een dakoversteek of luifel, het plaatsen van zonneluiken, rolluiken, … . Ook (loof)bomen of hoge struiken die voldoende schaduw werpen op de raampartijen kunnen hier een oplossing bieden. Een goedkopere oplossing is een parasol voor je ramen plaatsen of je ramen langs de buitenzijde afdekken met een doek of folie.

Een andere manier om de zonnewarmte buiten te houden is zonwerend glas. Een nadeel hiervan is wel dat je ook in de winter de welgekomen zonnewarmte buiten houdt.

2. Ventilatie en dwarsventilatie

Hou overdag je ramen en deuren zoveel mogelijk dicht, eventuele raamroosters sluit je best af en ook je ventilatiesysteem zet je heel laag of schakel je zelfs best volledig uit. Op deze manier heeft de warmte minder kans om binnen te geraken. Wanneer het dan koeler wordt tegen de avond aan en ‘s nachts, kan je de ventilatie terug op zetten en om nog extra afkoeling te bekomen, zorg je voor dwarsventilatie via de ramen. Zet een raam op kiep in de verschillende ruimtes en laat zo de koele lucht doorheen de woning circuleren. Zorg voor deze reden ook dat in elke ruimte van je woning minstens één raam open of op kiepstand kan.

3. Isolatie

Een woning die goed geïsoleerd is, houdt de warmte langer buiten. Ook in de wintermaanden is een goed geïsoleerde woning een must om het energieverbruik laag te houden. Bedenk wel dat je de warmte dan zeker goed moet buiten houden, want eens de warmte in een geïsoleerde woning zit, krijg je ze moeilijker buiten.

4. Dakbedekking

Heb je een plat dak? Opteer dan voor een witte dakbedekking aan te brengen. Sommige dakbedekkingsmembranen kunnen de zonnestraling voor 70 % weerkaatsen. Een andere dakbedekking om de warmte buiten te houden is een groendak. Een bijkomend voordeel is dat zo’n groenbedekking je dak beschermt tegen slijtage door hitte en zon.

5. Energieverbruik beperken

Misschien iets waar je niet meteen aan gedacht hebt, maar elektrische toestellen geven warmte af als je ze laat aanstaan, denk maar aan een computer. Zet dus zoveel mogelijk toestellen uit als je ze niet gebruikt, ook diegenen die in stand-by staan. Kies ook voor energiezuinige toestellen, want deze geven ook minder warmte af. Denk maar aan een koelkast, vaatwasser, droogkast, … Opteer ook voor LED-verlichting, dat scheelt niet alleen in verbruik, maar ook in warmteafgifte. Vermijd op warme dagen ook het gebruik van de oven of het bereiden van warme maaltijden. Ook strijken stel je best uit tot een koeler moment.

6. Warmtepomp

Bij grondige energetische renovaties of nieuwbouw is het tegenwoordig bijna standaard dat je deze energiezuinig gaat verwarmen met een warmtepomp. Eén van de grote voordelen van een warmtepomp is dat je hier in de zomer ook mee kan koelen. Wij raden aan om te kiezen voor een lucht/water warmtepomp en niet voor een bodempomp. Deze laatste zijn in aanschaf een stuk duurder en de terugverdientijd is bijgevolg ook langer. Wanneer je een lucht/water warmtepomp neemt in combinatie met zonnepanelen, is dit een energiezuinige oplossing waar je zeker geniet van zult hebben.

Bij ECOTEST kunnen we je begeleiden bij jouw bouwproject en ervoor zorgen dat je maximaal comfort bereikt in jouw woning op een betaalbare manier. Vraag zeker een offerte aan bij ons voor EPB-verslaggeving! 

Bekijk ook:

Ecotest EPB plichtig

Ben jij EPB plichtig?

Wat houdt EPB juist in? EPB staat voor EnergiePrestatie en Binnenklimaat. Het is een score dat een gebouw krijgt nadat verschillende factoren ingerekend…
Lees meer