Hoe kan je oververhitting van je woning vermijden?

Wanneer je een woning bouwt, is het heel belangrijk dat je rekening houdt met oververhitting. We weten allemaal wel hoe het voelt om 's nachts te moeten slapen in een sauna en leuk is het in ieder geval niet! Officieel spreekt men van oververhitting als de temperatuur in je woning 25 °C of meer bedraagt, zeker als dit regelmatig en meerdere dagen op een rij gebeurt. Met deze tips, kan je de warmte buiten houden tijdens de hete zomerdagen.

1. Raampartijen 

Eén van de grootste oorzaken van oververhitting zijn grote raampartijen die zich op Zuid of Zuid-West bevinden. Een goede architect zal hier rekening mee houden en het aantal ramen op die plaatsen beperken, maar stel dat je toch met veel raampartijen zit op Zuid of Zuid-West, dan kan zonnewering helpen. Dit kan in verschillende vormen: screens, een zonnetent, een dakoversteek of luifel, het plaatsen van zonneluiken, rolluiken, … . Ook (loof)bomen of hoge struiken die voldoende schaduw werpen op de raampartijen kunnen hier een oplossing bieden. Een goedkopere oplossing is een parasol voor je ramen plaatsen of je ramen langs de buitenzijde afdekken met een doek of folie.

Een andere manier om de zonnewarmte buiten te houden is zonwerend glas. Een nadeel hiervan is wel dat je ook in de winter de welgekomen zonnewarmte buiten houdt. 

2. Ventilatie en dwarsventilatie

Hou overdag je ramen en deuren zoveel mogelijk dicht, eventuele raamroosters sluit je best af en ook je ventilatiesysteem zet je heel laag of schakel je zelfs best volledig uit. Op deze manier heeft de warmte minder kans om binnen te geraken. Wanneer het dan koeler wordt tegen de avond aan en 's nachts, kan je de ventilatie terug op zetten en om nog extra afkoeling te bekomen, zorg je voor dwarsventilatie via de ramen. Zet een raam op kiep in de verschillende ruimtes en laat zo de koele lucht doorheen de woning circuleren. Zorg voor deze reden ook dat in elke ruimte van je woning minstens één raam open of op kiepstand kan.

3. Isolatie

Een woning die goed geïsoleerd is, houdt de warmte langer buiten. Ook in de wintermaanden is een goed geïsoleerde woning een must om het energieverbruik laag te houden. Bedenk wel dat je de warmte dan zeker goed moet buiten houden, want eens de warmte in een geïsoleerde woning zit, krijg je ze moeilijker buiten. 

4. Dakbedekking

Heb je een plat dak? Opteer dan voor een witte dakbedekking aan te brengen. Sommige dakbedekkingsmembranen kunnen de zonnestraling voor 70 % weerkaatsen. Een andere dakbedekking om de warmte buiten te houden is een groendak. Een bijkomend voordeel is dat zo'n groenbedekking je dak beschermt tegen slijtage door hitte en zon. 

5. Energieverbruik beperken

Misschien iets waar je niet meteen aan gedacht hebt, maar elektrische toestellen geven warmte af als je ze laat aanstaan, denk maar aan een computer. Zet dus zoveel mogelijk toestellen uit als je ze niet gebruikt, ook diegenen die in stand-by staan. Kies ook voor energiezuinige toestellen, want deze geven ook minder warmte af. Denk maar aan een koelkast, vaatwasser, droogkast, ... Opteer ook voor LED-verlichting, dat scheelt niet alleen in verbruik, maar ook in warmteafgifte. Vermijd op warme dagen ook het gebruik van de oven of het bereiden van warme maaltijden. Ook strijken stel je best uit tot een koeler moment. 

6. Warmtepomp

Bij grondige energetische renovaties of nieuwbouw is het tegenwoordig bijna standaard dat je deze energiezuinig gaat verwarmen met een warmtepomp. Eén van de grote voordelen van een warmtepomp is dat je hier in de zomer ook mee kan koelen. Wij raden aan om te kiezen voor een lucht/water warmtepomp en niet voor een bodempomp. Deze laatste zijn in aanschaf een stuk duurder en de terugverdientijd is bijgevolg ook langer. Wanneer je een lucht/water warmtepomp neemt in combinatie met zonnepanelen, is dit een energiezuinige oplossing waar je zeker geniet van zult hebben. 


Bij ECOTEST kunnen we je begeleiden bij jouw bouwproject en ervoor zorgen dat je maximaal comfort bereikt in jouw woning op een betaalbare manier. Vraag zeker een offerte aan bij ons voor EPB-verslaggeving! 

Hoe kan je oververhitting van je woning vermijden?

Opgelet! Korting op onroerende voorheffing bij nieuwbouwwoningen valt weg vanaf 2023.

Ben je van plan om een nieuwbouwwoning te zetten? Haast je dan met het indienen van de bouwaanvraag, want vanaf 1 januari 2023 valt de korting op de onroerende voorheffing voor nieuwbouwwoningen weg. De korting blijft wel gelden voor heropbouw of gedeeltelijke heropbouw.

Lees meer

Waarom een heel slechte EPC ook goed nieuws kan betekenen!

Heb je een huis gekocht met een erbarmelijk slechte EPC score? Proficiat, je komt in aanmerking voor de EPC labelpremie! Wanneer je sowieso van plan was te renoveren, komt deze premie als geroepen, want wie kan er niet wat extra renovatiebudget gebruiken? Lees snel verder om te ontdekken hoe je deze premie kan binnenhalen.

Lees meer

Betaal minder belasting op schenking van een gebouw door energetisch te renoveren!

Wie een gebouw geschonken krijgt, kan aanspraak maken op een verlaagd belastingtarief wanneer dit gebouw binnen de 5 jaar energetisch gerenoveerd wordt. Via dit verlaagde tarief zet de Vlaamse overheid in op vergroening.

Lees meer

Heb jij recht op extra renovatiebudget?

Veel mensen hebben recht op de EPC-labelpremie, maar weten het gewoonweg niet. Het wordt niet echt aan de grote klok gehangen, met als gevolg dat er premies niet aangevraagd worden en dus extra renovatiebudget mislopen wordt. Lees snel verder om te ontdekken of jij recht hebt op deze premie.

Lees meer

Ben jij EPB plichtig?

Er bestaat nogal wat onduidelijkheid over wat EPB-plicht juist inhoudt en wanneer je EPB-plichtig bent. In dit artikel vatten we het mooi samen voor jou.

Lees meer

Opgelet: renovatieverplichting voor residentiële gebouwen vanaf 2023.

Er komt een renovatieverplichting voor residentiële gebouwen vanaf 1 januari 2023. Nieuwe eigenaars van energieverslindende woningen met een EPC-label E of F, zullen binnen de 5 jaar na aankoop hun woning energetisch moeten renoveren tot een EPC-label van minimum D. Maar er zijn ook steunmaatregelen.

Lees meer

Warmtepompkeuzestress? Wij helpen je op weg!

Ga je binnenkort renoveren of bouwen of zit je er middenin en twijfel je sterk welke warmtepomp je nu best installeert? Zelfs als je de bestaande radiotoren wilt behouden, zijn er sinds kort warmtepompen die je hierop kunt aansluiten. Er zijn verschillende soorten warmtepompen en wij gaan ze even apart bekijken en de voor- en nadelen ervan bespreken, zodat jij de juiste keuze kunt maken voor jouw droomwoning.

Lees meer

Korting op je onroerende voorheffing? Dit zijn de voorwaarden.

Opgepast, vanaf dit jaar (2022) zijn de voorwaarden om recht te hebben op een korting op je onroerende voorheffing weer aangepast! We geven je mee wat er veranderd is en wat er in de toekomst nog gaat veranderen.

Lees meer

Sloopopvolgingsplan: wat is dat nu juist? En voor wie is het verplicht?

Wanneer je in Vlaanderen renovatie- of sloopwerken plant, ben je in sommige gevallen verplicht een sloopopvolgingsplan toe te voegen aan de omgevingsvergunning. Maar wat houdt zo'n sloopopvolginsplan nu juist in en waarvoor dient het? En voor wie is het verplicht? Je leest het in deze blog.

Lees meer

Ontvang tot 5000 euro met de EPC-labelpremie!

De overheid biedt sinds 1 januari 2021 de mogelijkheid om een EPC-labelpremie aan tet vragen. Je kan hier van 2500 euro tot 5000 euro mee ontvangen voor een woning en tot 3750 euro voor een appartement. Je kan deze premie op verschillende manieren bekomen. Wij leggen je uit hoe.

Lees meer

Waarom het kiezen van een goede EPB verslaggever écht wel belangrijk is.

Bouwen of renoveren gaat tegenwoordig hand in hand met het aanstellen van een EPB-verslaggever. Het belang van een goede EPB verslaggever wordt vaak erg onderschat. Het wordt gezien als een extra kost en dus een noodzakelijk kwaad, maar is dit echt zo? Of kan de keuze van een goede EPB verslaggever je juist geld opleveren op termijn en je wooncomfort vergroten?

Lees meer

Waarom een goed ventilatiesysteem in jouw woning écht wel belangrijk is

Wist je dat de lucht in een ongeventileerde woning even vies en ongezond kan zijn als die langs een drukke weg? Velen zien een ventilatiesysteem in hun woning als een noodzakelijk kwaad, een extra kost die ze liever niet zouden doen, maar er zijn echt wel veel voordelen aan een goed ventilatiesysteem! We bespreken ze in dit artikel.

Lees meer

De vele voordelen van luchtdicht bouwen (en sommige had je niet verwacht!)

Luchtdicht bouwen is eigenlijk een must om een goed E-peil te bekomen. Hoe luchtdicht jouw woning werkelijk gebouwd is, wordt gemeten via een luchtdichtheidsmeting (of blowerdoortest). Maar waarom is luchtdichtheid van een woning belangrijk?

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x