Ontvang tot 5000 euro met de EPC-labelpremie!

De overheid biedt sinds 1 januari 2021 de mogelijkheid om een EPC-labelpremie aan te vragen. Je kan hier van 2500 euro tot 5000 euro mee ontvangen voor een woning en tot 3750 euro voor een appartement. Het is de bedoeling dat je een voor- en na situatie doorgeeft en op basis hiervan zal het bedrag waar je recht op hebt, berekend worden. Bij de start van de aanvraag geef je het oude EPC van voor de werken (niet ouder dan 2019) door. Wanneer de werken uitgevoerd zijn, laat je een nieuwe EPC opmaken en deze geef je vervolgens ook door. Tussen de aanvraag en het indienen van het nieuwe EPC mag maximum 5 jaar zitten. Meer info over deze premie en hoe je ze aanvraagt, vind je hier

Opgelet! Wie al aanspraak gemaakt heeft op de Totaalrenovatiebonus, kan géén EPC-labelpremie meer krijgen. Wanneer je een investering hebt gedaan met een eindfactuur in de periode 2017-2020 en daarvoor reeds een premie hebt aangevraagd, zit je al in het Totaalrenovatiebonus-traject en kom je dus niet meer in aanmerking voor de EPC-labelpremie. Heb je echter in 2020 een bestelbon/offerte ondertekend voor een investering die kan meetellen voor de totaalrenovatiebonus en de eindfactuur heb je pas in 2021 gekregen, dan kan je nog kiezen tussen het traject van de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie. De EPC-labelpremie is cumuleerbaar met energiepremies van Fluvius per genomen maatregel (isolatie, beglazing, ...).

Verder is het ook belangrijk dat je voor een woning een EPC van E of F hebt (voor de start van de werken) en voor een appartement een EPC van D, E of F.

We bespreken hieronder de verschillende situaties en hoe je de EPC-labelpremie premie kunt bekomen.

Situatie 1: Je hebt een woning of appartement gekocht met een EPC niet ouder dan 2019 en je gaat renovatiewerken uitvoeren waarbij geen architect vereist is (isoleren, ramen vervangen, zonnepanelen plaatsen, ...).

Ideaal! Je hoeft in dit geval enkel na het uitvoeren van de renovatiewerken een nieuwe EPC laten uitvoeren om recht te hebben op de EPC-labelpremie. 

Voor deze situatie kan je bij ECOTEST een EPC boeken:


Situatie 2: Je hebt een woning of appartement gekocht met een EPC ouder dan 2019 en je gaat renovatiewerken uitvoeren waarbij geen architect vereist is. 

In dit geval moet je eerst een EPC laten opmaken van de stand van zaken voor de werken. Wanneer de renovatie achter de rug is, laat je dan opnieuw een EPC opmaken. 

Voor deze situatie kan je bij ECOTEST de combinatie EPC voor- en na renovatie boeken:


Situatie 3: Je hebt een bestaande woning gekocht met een EPC niet ouder dan 2019 en je gaat  werken uitvoeren aan de woning waar een architect aan te pas komt (aanbouw, steunmuren uitbreken, ...). Het betreft een eenvoudige renovatie en géén Ingrijpende Energetische Renovatie (IER)

Voor een aanbouw bijvoorbeeld, ben je EPB plichtig. Deze EPB-plicht is echter enkel van toepassing op de aanbouw en niet op de rest van je woning. Je moet dus een EPB-verslag laten opmaken voor die werken. Om daarnaast ook kans te maken op de EPC-labelpremie, moet je nog een nieuwe EPC laten opmaken na de werken. 

Voor deze situatie kan je bij ECOTEST de combinatie EPC na renovatie + EPB boeken:


Situatie 4: Je hebt een bestaande woning gekocht met een EPC ouder dan 2019 en je gaat  werken uitvoeren aan de woning waar een architect aan te pas komt. Het betreft een eenvoudige renovatie en géén Ingrijpende Energetische Renovatie (IER)

Dit is ongeveer hetzelfde scenario van situatie 3, enkel moet je hier nog een EPC laten opmaken voor aanvang van de werken om de oude situatie te documenteren. Na de werken laat je dan opnieuw een EPC uitvoeren.
Ook hier ben je EPB-plichtig en moet je dus ook een EPB-verslag laten opmaken voor de uitgevoerde werken waar de architect aan te pas komt.

Voor deze situatie kan je bij ECOTEST de combinatie EPC voor- en na renovatie + EPB boeken:


Wens je toch graag nog wat meer uitleg? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We staan je met plezier te woord!

Ontvang tot 5000 euro met de EPC-labelpremie!

Opgelet! Korting op onroerende voorheffing bij nieuwbouwwoningen valt weg vanaf 2023.

Ben je van plan om een nieuwbouwwoning te zetten? Haast je dan met het indienen van de bouwaanvraag, want vanaf 1 januari 2023 valt de korting op de onroerende voorheffing voor nieuwbouwwoningen weg. De korting blijft wel gelden voor heropbouw of gedeeltelijke heropbouw.

Lees meer

Waarom een heel slechte EPC ook goed nieuws kan betekenen!

Heb je een huis gekocht met een erbarmelijk slechte EPC score? Proficiat, je komt in aanmerking voor de EPC labelpremie! Wanneer je sowieso van plan was te renoveren, komt deze premie als geroepen, want wie kan er niet wat extra renovatiebudget gebruiken? Lees snel verder om te ontdekken hoe je deze premie kan binnenhalen.

Lees meer

Betaal minder belasting op schenking van een gebouw door energetisch te renoveren!

Wie een gebouw geschonken krijgt, kan aanspraak maken op een verlaagd belastingtarief wanneer dit gebouw binnen de 5 jaar energetisch gerenoveerd wordt. Via dit verlaagde tarief zet de Vlaamse overheid in op vergroening.

Lees meer

Heb jij recht op extra renovatiebudget?

Veel mensen hebben recht op de EPC-labelpremie, maar weten het gewoonweg niet. Het wordt niet echt aan de grote klok gehangen, met als gevolg dat er premies niet aangevraagd worden en dus extra renovatiebudget mislopen wordt. Lees snel verder om te ontdekken of jij recht hebt op deze premie.

Lees meer

Ben jij EPB plichtig?

Er bestaat nogal wat onduidelijkheid over wat EPB-plicht juist inhoudt en wanneer je EPB-plichtig bent. In dit artikel vatten we het mooi samen voor jou.

Lees meer

Opgelet: renovatieverplichting voor residentiële gebouwen vanaf 2023.

Er komt een renovatieverplichting voor residentiële gebouwen vanaf 1 januari 2023. Nieuwe eigenaars van energieverslindende woningen met een EPC-label E of F, zullen binnen de 5 jaar na aankoop hun woning energetisch moeten renoveren tot een EPC-label van minimum D. Maar er zijn ook steunmaatregelen.

Lees meer

Warmtepompkeuzestress? Wij helpen je op weg!

Ga je binnenkort renoveren of bouwen of zit je er middenin en twijfel je sterk welke warmtepomp je nu best installeert? Zelfs als je de bestaande radiotoren wilt behouden, zijn er sinds kort warmtepompen die je hierop kunt aansluiten. Er zijn verschillende soorten warmtepompen en wij gaan ze even apart bekijken en de voor- en nadelen ervan bespreken, zodat jij de juiste keuze kunt maken voor jouw droomwoning.

Lees meer

Korting op je onroerende voorheffing? Dit zijn de voorwaarden.

Opgepast, vanaf dit jaar (2022) zijn de voorwaarden om recht te hebben op een korting op je onroerende voorheffing weer aangepast! We geven je mee wat er veranderd is en wat er in de toekomst nog gaat veranderen.

Lees meer

Sloopopvolgingsplan: wat is dat nu juist? En voor wie is het verplicht?

Wanneer je in Vlaanderen renovatie- of sloopwerken plant, ben je in sommige gevallen verplicht een sloopopvolgingsplan toe te voegen aan de omgevingsvergunning. Maar wat houdt zo'n sloopopvolginsplan nu juist in en waarvoor dient het? En voor wie is het verplicht? Je leest het in deze blog.

Lees meer

Waarom het kiezen van een goede EPB verslaggever écht wel belangrijk is.

Bouwen of renoveren gaat tegenwoordig hand in hand met het aanstellen van een EPB-verslaggever. Het belang van een goede EPB verslaggever wordt vaak erg onderschat. Het wordt gezien als een extra kost en dus een noodzakelijk kwaad, maar is dit echt zo? Of kan de keuze van een goede EPB verslaggever je juist geld opleveren op termijn en je wooncomfort vergroten?

Lees meer

Hoe kan je oververhitting van je woning vermijden?

Hoe kan je oververhitting van je woning vermijden? Officieel spreekt men van oververhitting als de temperatuur in je woning 25 °C of meer bedraagt, zeker als dit regelmatig en meerdere dagen op een rij gebeurt. Met deze tips, kan je de warmte buiten houden tijdens de hete zomerdagen.

Lees meer

Waarom een goed ventilatiesysteem in jouw woning écht wel belangrijk is

Wist je dat de lucht in een ongeventileerde woning even vies en ongezond kan zijn als die langs een drukke weg? Velen zien een ventilatiesysteem in hun woning als een noodzakelijk kwaad, een extra kost die ze liever niet zouden doen, maar er zijn echt wel veel voordelen aan een goed ventilatiesysteem! We bespreken ze in dit artikel.

Lees meer

De vele voordelen van luchtdicht bouwen (en sommige had je niet verwacht!)

Luchtdicht bouwen is eigenlijk een must om een goed E-peil te bekomen. Hoe luchtdicht jouw woning werkelijk gebouwd is, wordt gemeten via een luchtdichtheidsmeting (of blowerdoortest). Maar waarom is luchtdichtheid van een woning belangrijk?

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x