Ontvang tot 5000 euro met de EPC-labelpremie!

De overheid biedt sinds 1 januari 2021 de mogelijkheid om een EPC-labelpremie aan te vragen. Je kan hier van 2500 euro tot 5000 euro mee ontvangen voor een woning en tot 3750 euro voor een appartement. Het is de bedoeling dat je een voor- en na situatie doorgeeft en op basis hiervan zal het bedrag waar je recht op hebt, berekend worden. Bij de start van de aanvraag geef je het oude EPC van voor de werken (niet ouder dan 2019) door. Wanneer de werken uitgevoerd zijn, laat je een nieuwe EPC opmaken en deze geef je vervolgens ook door. Tussen de aanvraag en het indienen van het nieuwe EPC mag maximum 5 jaar zitten. Meer info over deze premie en hoe je ze aanvraagt, vind je hier.

Opgelet! Wie al aanspraak gemaakt heeft op de Totaalrenovatiebonus, kan géén EPC-labelpremie meer krijgen. Wanneer je een investering hebt gedaan met een eindfactuur in de periode 2017-2020 en daarvoor reeds een premie hebt aangevraagd, zit je al in het Totaalrenovatiebonus-traject en kom je dus niet meer in aanmerking voor de EPC-labelpremie. Heb je echter in 2020 een bestelbon/offerte ondertekend voor een investering die kan meetellen voor de totaalrenovatiebonus en de eindfactuur heb je pas in 2021 gekregen, dan kan je nog kiezen tussen het traject van de Totaalrenovatiebonus of de EPC-labelpremie. De EPC-labelpremie is cumuleerbaar met energiepremies van Fluvius per genomen maatregel (isolatie, beglazing, …).

Verder is het ook belangrijk dat je voor een woning een EPC van E of F hebt (voor de start van de werken) en voor een appartement een EPC van D, E of F.


We bespreken hieronder de verschillende situaties en hoe je de EPC-labelpremie premie kunt bekomen.

Situatie 1: Je hebt een woning of appartement gekocht met een EPC niet ouder dan 2019 en je gaat renovatiewerken uitvoeren waarbij geen architect vereist is (isoleren, ramen vervangen, zonnepanelen plaatsen, …).

Ideaal! Je hoeft in dit geval enkel na het uitvoeren van de renovatiewerken een nieuwe EPC laten uitvoeren om recht te hebben op de EPC-labelpremie. We begeleiden jou tijdens de werken, zodat je gericht renovatiewerken kunt uitvoeren, zodat je zeker recht hebt op de labelpremie.

Voor deze situatie kan je bij ECOTEST een EPC renovatie boeken:

Situatie 2: Je hebt een woning of appartement gekocht met een EPC ouder dan 2019 en je gaat renovatiewerken uitvoeren waarbij geen architect vereist is. 

In dit geval moet je eerst een EPC laten opmaken van de stand van zaken voor de werken. Wanneer de renovatie achter de rug is, laat je dan opnieuw een EPC opmaken. We begeleiden jou tijdens de werken, zodat je gericht renovatiewerken kunt uitvoeren, zodat je zeker recht hebt op de labelpremie.

Voor deze situatie kan je bij ECOTEST de combinatie EPC voor- en na renovatie boeken:

Wens je toch graag nog wat meer uitleg? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We staan je met plezier te woord!

Bekijk ook:

Ecotest EPB plichtig

Ben jij EPB plichtig?

Wat houdt EPB juist in? EPB staat voor EnergiePrestatie en Binnenklimaat. Het is een score dat een gebouw krijgt nadat verschillende factoren ingerekend…
Lees meer