Opgelet! Korting op onroerende voorheffing bij nieuwbouwwoningen valt weg vanaf 2023.
Ben je van plan om een nieuwbouwwoning te zetten? Haast je dan met het indienen van de bouwaanvraag, want vanaf 1 januari 2023 valt de korting op de onroerende voorheffing voor nieuwbouwwoningen weg. De korting blijft wel gelden voor heropbouw of gedeeltelijke heropbouw.
Ga je een bijkomende EPB-eenheid creëren aan een bestaand gebouw en geeft het E-peil van deze eenheid recht op de korting? Dan kan deze korting slechts toegekend worden als de EPB-eenheid ook afzonderlijk kadastraal belast wordt (= apart KI). Je moet in de meeste gevallen hiervoor een aanvraag bij het kadaster indienen.
Nog op zoek naar een EPB-verslaggever om mee in jouw (ver)bouwavontuur te stappen? Denk dan even aan ons! :-)
Waarom een heel slechte EPC ook goed nieuws kan betekenen!
Heb je een huis gekocht met een erbarmelijk slechte EPC score? Proficiat, je komt in aanmerking voor de EPC labelpremie! Wanneer je sowieso van plan was te renoveren, komt deze premie als geroepen, want wie kan er niet wat extra renovatiebudget gebruiken? Lees snel verder om te ontdekken hoe je deze premie kan binnenhalen.
Betaal minder belasting op schenking van een gebouw door energetisch te renoveren!
Wie een gebouw geschonken krijgt, kan aanspraak maken op een verlaagd belastingtarief wanneer dit gebouw binnen de 5 jaar energetisch gerenoveerd wordt. Via dit verlaagde tarief zet de Vlaamse overheid in op vergroening.
Heb jij recht op extra renovatiebudget?
Veel mensen hebben recht op de EPC-labelpremie, maar weten het gewoonweg niet. Het wordt niet echt aan de grote klok gehangen, met als gevolg dat er premies niet aangevraagd worden en dus extra renovatiebudget mislopen wordt. Lees snel verder om te ontdekken of jij recht hebt op deze premie.
Ben jij EPB plichtig?
Er bestaat nogal wat onduidelijkheid over wat EPB-plicht juist inhoudt en wanneer je EPB-plichtig bent. In dit artikel vatten we het mooi samen voor jou.
Opgelet: renovatieverplichting voor residentiële gebouwen vanaf 2023.
Er komt een renovatieverplichting voor residentiële gebouwen vanaf 1 januari 2023. Nieuwe eigenaars van energieverslindende woningen met een EPC-label E of F, zullen binnen de 5 jaar na aankoop hun woning energetisch moeten renoveren tot een EPC-label van minimum D. Maar er zijn ook steunmaatregelen.
Warmtepompkeuzestress? Wij helpen je op weg!
Ga je binnenkort renoveren of bouwen of zit je er middenin en twijfel je sterk welke warmtepomp je nu best installeert? Zelfs als je de bestaande radiotoren wilt behouden, zijn er sinds kort warmtepompen die je hierop kunt aansluiten. Er zijn verschillende soorten warmtepompen en wij gaan ze even apart bekijken en de voor- en nadelen ervan bespreken, zodat jij de juiste keuze kunt maken voor jouw droomwoning.
Korting op je onroerende voorheffing? Dit zijn de voorwaarden.
Opgepast, vanaf dit jaar (2022) zijn de voorwaarden om recht te hebben op een korting op je onroerende voorheffing weer aangepast! We geven je mee wat er veranderd is en wat er in de toekomst nog gaat veranderen.
Sloopopvolgingsplan: wat is dat nu juist? En voor wie is het verplicht?
Wanneer je in Vlaanderen renovatie- of sloopwerken plant, ben je in sommige gevallen verplicht een sloopopvolgingsplan toe te voegen aan de omgevingsvergunning. Maar wat houdt zo'n sloopopvolginsplan nu juist in en waarvoor dient het? En voor wie is het verplicht? Je leest het in deze blog.
Ontvang tot 5000 euro met de EPC-labelpremie!
De overheid biedt sinds 1 januari 2021 de mogelijkheid om een EPC-labelpremie aan tet vragen. Je kan hier van 2500 euro tot 5000 euro mee ontvangen voor een woning en tot 3750 euro voor een appartement. Je kan deze premie op verschillende manieren bekomen. Wij leggen je uit hoe.
Waarom het kiezen van een goede EPB verslaggever écht wel belangrijk is.
Bouwen of renoveren gaat tegenwoordig hand in hand met het aanstellen van een EPB-verslaggever. Het belang van een goede EPB verslaggever wordt vaak erg onderschat. Het wordt gezien als een extra kost en dus een noodzakelijk kwaad, maar is dit echt zo? Of kan de keuze van een goede EPB verslaggever je juist geld opleveren op termijn en je wooncomfort vergroten?
Hoe kan je oververhitting van je woning vermijden?
Hoe kan je oververhitting van je woning vermijden? Officieel spreekt men van oververhitting als de temperatuur in je woning 25 °C of meer bedraagt, zeker als dit regelmatig en meerdere dagen op een rij gebeurt. Met deze tips, kan je de warmte buiten houden tijdens de hete zomerdagen.
Waarom een goed ventilatiesysteem in jouw woning écht wel belangrijk is
Wist je dat de lucht in een ongeventileerde woning even vies en ongezond kan zijn als die langs een drukke weg? Velen zien een ventilatiesysteem in hun woning als een noodzakelijk kwaad, een extra kost die ze liever niet zouden doen, maar er zijn echt wel veel voordelen aan een goed ventilatiesysteem! We bespreken ze in dit artikel.
De vele voordelen van luchtdicht bouwen (en sommige had je niet verwacht!)
Luchtdicht bouwen is eigenlijk een must om een goed E-peil te bekomen. Hoe luchtdicht jouw woning werkelijk gebouwd is, wordt gemeten via een luchtdichtheidsmeting (of blowerdoortest). Maar waarom is luchtdichtheid van een woning belangrijk?