Opgelet: renovatieverplichting voor residentiële gebouwen vanaf 2023

Na de renovatieplicht voor niet-residentiële gebouwen, komt er vanaf 1 januari 2023 ook een renovatieverplichting voor
residentiële gebouwen. Word je dus vanaf dan eigenaar van een woning en heeft deze woning een EPC-label E of F, dan zal je verplicht zijn om binnen de 5 jaar na aankoop van deze woning een energetische renovatie uit te voeren. Je moet dan een minimum EPC-label D behalen.

Een energieprestatiecertificaat (EPC) is een document dat toont hoe energiezuinig jouw woning is. A+ is heel energiezuinig en F is energieverslindend. Label is een haalbaar gemiddelde, echter raden wij zeker aan te streven naar een lager EPC indien mogelijk. De voordelen wegen meestal op tegen de nadelen.

Een lager EPC bekom je al gemakkelijk met isolerenSpouwmuur- en gevelisolatie bijvoorbeeld, kan je EPC-score al met 30 % verbeteren. Ook dak- en vloerisolatie hebben een duidelijk effect op het EPC-label. Oude ramen vervangen door dubbel of driedubbel glas brengt je ook al een heel eind verder. Zonnepanelen en een warmtepomp hebben ook een snelle weerslag op je energiefacturen én ook op de waarde van je woning. De vervanging van een gedateerde verwarmingsketel door een warmtepomp levert je al snel 20 % op in EPC-punten!

Deze werken kosten natuurlijk wel wat geld. Als budget je tegenhoudt om een zo laag mogelijk EPC te bekomen, dan zijn de premies die de Vlaamse overheid voorziet misschien wel een drijfveer.

Het renteloze renovatiekrediet

Koop je een woning en laat je de energieprestatie hiervan binnen de 5 jaar aanzienlijk verbeteren, dan kan je aansluitend bij het hypothecair krediet, ook een renteloze lening afsluiten om zo het pand energiezuinig te renoveren. Breng je bijvoorbeeld de woning binnen de 5 jaar naar label A, dan kan je tot 60.000 euro renteloos lenen.

Een goede EPC score laat bovendien de waarde van jouw woning tot wel 10 % en meer stijgen!

Energielening+

Heb je een woning via schenking gekregen of via erfenis en heeft deze woning een slechte EPC, dan kan je bij het energiehuis een energielening+ afsluiten tot 60.000 euro. Het verschil met het renovatiekrediet (na aankoop van een woning) is dat bij een energielening+ niet met rentesubsidie (de Vlaamse overheid betaalt de interesten terug) wordt gewerkt, maar bij aanvang de lening renteloos wordt toegekend.

Vanaf 1 januari 2023 wordt het toepassingsgebied voor de energielening+ en het renteloze renovatiekrediet nog uitgebreid:

  • Woningen met een lage EPC (E en F) die tot label D renoveren, zullen dan ook in aanmerking komen voor een energielening+ of een renteloos renovatiekrediet tot 20 000 euro. Voor een appartement is dit tot 10.000 euro.
  • Ook zal bij het renovatiekrediet of de energielening+ gedurende een periode van 10 jaar ook een negatieve rente worden aangeboden vanaf label C. Deze rentevoet varieert naargelang het label dat wordt bereikt.

Hiernaast wordt het leenbedrag van een 0%-energielening, die je kan aanvragen bij een energiehuis bij jou in de buurt, verhoogd van 15.000 euro naar 50.000 euro en de looptijd wordt bovendien verlengd van 10 jaar naar 25 jaar. Er zal ook een grotere doelgroep in aanmerking komen. Meer informatie vind je hier.

Hoe kunnen wij helpen?

Renoveren allemaal goed en wel… Maar hoe weet je exact hoeveel je moet renoveren om in aanmerking te komen voor een bepaalde subsidie? ECOTEST kan samen met jou tijdens een videocall simulaties uitvoeren, zodat je exact weet wat er moet gebeuren om aan een bepaald label te geraken. Terwijl kunnen we jou ook van aangepast advies voorzien.

Bekijk ook:

Ecotest EPB plichtig

Ben jij EPB plichtig?

Wat houdt EPB juist in? EPB staat voor EnergiePrestatie en Binnenklimaat. Het is een score dat een gebouw krijgt nadat verschillende factoren ingerekend…
Lees meer