Opgelet: renovatieverplichting voor residentiële gebouwen vanaf 2023.

Na de renovatieplicht voor niet-residentiële gebouwen, komt er vanaf 1 januari 2023 ook een renovatieverplichting voor residentiële gebouwen. Word je dus vanaf dan eigenaar van een woning en heeft deze woning een EPC-label E of F, dan zal je verplicht zijn om binnen de 5 jaar na aankoop van deze woning een energetische renovatie uit te voeren. Je moet dan een minimum EPC-label D behalen.

Een energieprestatiecertificaat (EPC) is een document dat toont hoe energiezuinig jouw woning is. A+ is heel energiezuinig en F is energieverslindend. Label is een haalbaar gemiddelde, echter raden wij zeker aan te streven naar een lager EPC indien mogelijk. De voordelen wegen meestal op tegen de nadelen. 

Een lager EPC bekom je al gemakkelijk met isoleren. Spouwmuur- en gevelisolatie bijvoorbeeld, kan je EPC-score al met 30 % verbeteren. Ook dak- en vloerisolatie hebben een duidelijk effect op het EPC-label. Oude ramen vervangen door dubbel of driedubbel glas brengt je ook al een heel eind verder. Zonnepanelen en een warmtepomp hebben ook een snelle weerslag op je energiefacturen én ook op de waarde van je woning. De vervanging van een gedateerde verwarmingsketel door een warmtepomp levert je al snel 20 % op in EPC-punten!

Deze werken kosten natuurlijk wel wat geld. Als budget je tegenhoudt om een zo laag mogelijk EPC te bekomen, dan zijn de premies die de Vlaamse overheid voorziet misschien wel een drijfveer. 


Het renteloze renovatiekrediet

Koop je een woning en laat je de energieprestatie hiervan binnen de 5 jaar aanzienlijk verbeteren, dan kan je aansluitend bij het hypothecair krediet, ook een renteloze lening afsluiten om zo het pand energiezuinig te renoveren. Breng je bijvoorbeeld de woning binnen de 5 jaar naar label A, dan kan je tot 60.000 euro renteloos lenen. 

Een goede EPC score laat bovendien de waarde van jouw woning tot wel 10 % en meer stijgen!


Energielening+

Heb je een woning via schenking gekregen of via erfenis en heeft deze woning een slechte EPC, dan kan je bij het energiehuis een energielening+ afsluiten tot 60.000 euro. Het verschil met het renovatiekrediet (na aankoop van een woning) is dat bij een energielening+ niet met rentesubsidie (de Vlaamse overheid betaalt de interesten terug) wordt gewerkt, maar bij aanvang de lening renteloos wordt toegekend. 


Vanaf 1 januari 2023 wordt het toepassingsgebied voor de energielening+ en het renteloze renovatiekrediet nog uitgebreid

  • Woningen met een lage EPC (E en F) die tot label D renoveren, zullen dan ook in aanmerking komen voor een energielening+ of een renteloos renovatiekrediet tot 20 000 euro. Voor een appartement is dit tot 10.000 euro. 
  • Ook zal bij het renovatiekrediet of de energielening+ gedurende een periode van 10 jaar ook een negatieve rente worden aangeboden vanaf label C. Deze rentevoet varieert naargelang het label dat wordt bereikt. 

Hiernaast wordt het leenbedrag van een 0%-energielening, die je kan aanvragen bij een energiehuis bij jou in de buurt, verhoogd van 15.000 euro naar 50.000 euro en de looptijd wordt bovendien verlengd van 10 jaar naar 25 jaar. Er zal ook een grotere doelgroep in aanmerking komen. Meer informatie vind je hier


Hoe kunnen wij helpen?

Renoveren allemaal goed en wel... Maar hoe weet je exact hoeveel je moet renoveren om in aanmerking te komen voor een bepaalde subsidie? ECOTEST kan samen met jou tijdens een videocall simulaties uitvoeren, zodat je exact weet wat er moet gebeuren om aan een bepaald label te geraken. Terwijl kunnen we jou ook van aangepast advies voorzien. 

Vraag meer informatie 

Opgelet: renovatieverplichting voor residentiële gebouwen vanaf 2023.

Opgelet! Korting op onroerende voorheffing bij nieuwbouwwoningen valt weg vanaf 2023.

Ben je van plan om een nieuwbouwwoning te zetten? Haast je dan met het indienen van de bouwaanvraag, want vanaf 1 januari 2023 valt de korting op de onroerende voorheffing voor nieuwbouwwoningen weg. De korting blijft wel gelden voor heropbouw of gedeeltelijke heropbouw.

Lees meer

Waarom een heel slechte EPC ook goed nieuws kan betekenen!

Heb je een huis gekocht met een erbarmelijk slechte EPC score? Proficiat, je komt in aanmerking voor de EPC labelpremie! Wanneer je sowieso van plan was te renoveren, komt deze premie als geroepen, want wie kan er niet wat extra renovatiebudget gebruiken? Lees snel verder om te ontdekken hoe je deze premie kan binnenhalen.

Lees meer

Betaal minder belasting op schenking van een gebouw door energetisch te renoveren!

Wie een gebouw geschonken krijgt, kan aanspraak maken op een verlaagd belastingtarief wanneer dit gebouw binnen de 5 jaar energetisch gerenoveerd wordt. Via dit verlaagde tarief zet de Vlaamse overheid in op vergroening.

Lees meer

Heb jij recht op extra renovatiebudget?

Veel mensen hebben recht op de EPC-labelpremie, maar weten het gewoonweg niet. Het wordt niet echt aan de grote klok gehangen, met als gevolg dat er premies niet aangevraagd worden en dus extra renovatiebudget mislopen wordt. Lees snel verder om te ontdekken of jij recht hebt op deze premie.

Lees meer

Ben jij EPB plichtig?

Er bestaat nogal wat onduidelijkheid over wat EPB-plicht juist inhoudt en wanneer je EPB-plichtig bent. In dit artikel vatten we het mooi samen voor jou.

Lees meer

Warmtepompkeuzestress? Wij helpen je op weg!

Ga je binnenkort renoveren of bouwen of zit je er middenin en twijfel je sterk welke warmtepomp je nu best installeert? Zelfs als je de bestaande radiotoren wilt behouden, zijn er sinds kort warmtepompen die je hierop kunt aansluiten. Er zijn verschillende soorten warmtepompen en wij gaan ze even apart bekijken en de voor- en nadelen ervan bespreken, zodat jij de juiste keuze kunt maken voor jouw droomwoning.

Lees meer

Korting op je onroerende voorheffing? Dit zijn de voorwaarden.

Opgepast, vanaf dit jaar (2022) zijn de voorwaarden om recht te hebben op een korting op je onroerende voorheffing weer aangepast! We geven je mee wat er veranderd is en wat er in de toekomst nog gaat veranderen.

Lees meer

Sloopopvolgingsplan: wat is dat nu juist? En voor wie is het verplicht?

Wanneer je in Vlaanderen renovatie- of sloopwerken plant, ben je in sommige gevallen verplicht een sloopopvolgingsplan toe te voegen aan de omgevingsvergunning. Maar wat houdt zo'n sloopopvolginsplan nu juist in en waarvoor dient het? En voor wie is het verplicht? Je leest het in deze blog.

Lees meer

Ontvang tot 5000 euro met de EPC-labelpremie!

De overheid biedt sinds 1 januari 2021 de mogelijkheid om een EPC-labelpremie aan tet vragen. Je kan hier van 2500 euro tot 5000 euro mee ontvangen voor een woning en tot 3750 euro voor een appartement. Je kan deze premie op verschillende manieren bekomen. Wij leggen je uit hoe.

Lees meer

Waarom het kiezen van een goede EPB verslaggever écht wel belangrijk is.

Bouwen of renoveren gaat tegenwoordig hand in hand met het aanstellen van een EPB-verslaggever. Het belang van een goede EPB verslaggever wordt vaak erg onderschat. Het wordt gezien als een extra kost en dus een noodzakelijk kwaad, maar is dit echt zo? Of kan de keuze van een goede EPB verslaggever je juist geld opleveren op termijn en je wooncomfort vergroten?

Lees meer

Hoe kan je oververhitting van je woning vermijden?

Hoe kan je oververhitting van je woning vermijden? Officieel spreekt men van oververhitting als de temperatuur in je woning 25 °C of meer bedraagt, zeker als dit regelmatig en meerdere dagen op een rij gebeurt. Met deze tips, kan je de warmte buiten houden tijdens de hete zomerdagen.

Lees meer

Waarom een goed ventilatiesysteem in jouw woning écht wel belangrijk is

Wist je dat de lucht in een ongeventileerde woning even vies en ongezond kan zijn als die langs een drukke weg? Velen zien een ventilatiesysteem in hun woning als een noodzakelijk kwaad, een extra kost die ze liever niet zouden doen, maar er zijn echt wel veel voordelen aan een goed ventilatiesysteem! We bespreken ze in dit artikel.

Lees meer

De vele voordelen van luchtdicht bouwen (en sommige had je niet verwacht!)

Luchtdicht bouwen is eigenlijk een must om een goed E-peil te bekomen. Hoe luchtdicht jouw woning werkelijk gebouwd is, wordt gemeten via een luchtdichtheidsmeting (of blowerdoortest). Maar waarom is luchtdichtheid van een woning belangrijk?

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x