Sloopopvolgingsplan: wat is dat nu juist? En voor wie is het verplicht?

Wanneer je in Vlaanderen renovatie- of sloopwerken plant, ben je in sommige gevallen verplicht een sloopopvolgingsplan (SOP) toe te voegen aan je omgevingsvergunning. Het SOP bevat ook een asbestinventaris. Met deze maatregel wordt het selectief slopen van gebouwen gestimuleerd om zo tot meer hoogwaardige afvalstoffen te komen tijdens de sloopwerken. 

Het sloopopvolgingsplan is in bepaalde situaties nodig om een omgevingsvergunning te bekomen wanneer je één of meerdere gebouwen wenst te slopen. Het SOP is een inventarisatie van de grondstoffen die zullen vrijkomen bij de (gedeeltelijke) sloop van gebouwen of bouwkundige werken. Hierbij wordt een onderscheid gemaakt tussen gevaarlijke en niet-gevaarlijke afvalstoffen. De opzet is de verschillende materialen te scheiden en te komen tot zuivere gerecycleerde granulaten die opnieuw ingezet kunnen worden.


Voor wie?

De verplichting geldt voor gebouwen > 1000 m³ bij niet-residentieel gebruik of voor gebouwen > 5000 m³ bij residentieel gebruik (m.u.v. eengezinswoningen). Ook voor de afbraak of sloop gekoppeld aan de aanleg of het onderhoud van infrastructuur op wegen is een sloopopvolgingsplan vereist als het volume van de werken groter is dan 250 m³.  

Maar je kan als bouwheer ook vrijwillig kiezen voor een SOP. Later in dit artikel bespreken we de voordelen. 


Wat verandert er? 

Vorige zomer werd een nieuwe versie van het Vlarema goedgekeurd door de Vlaamse regering  waarin de eerdere verplichtingen voor de opdrachtgever én voor de uitvoerder van de sloopwerken uitgebreid worden. Wanneer je verplicht bent tot een sloopopvolgingsplan, zal ook de conformverklaring ervan en de tracering van het sloopafval verplicht zijn voor werken waarvoor een omgevingsvergunning wordt aangevraagd na 30 juni 2022. Concreet betekent de verplichting dat voor eerder vermelde type werven de volledige traceerbaarheidsprocedure gevolgd moet worden.


Wat zijn de voordelen voor de bouwheer?
  • Er is een kwaliteitsvolle sloopinventaris bij aanbesteding van de sloopwerken zodat er op een uniformere manier én met kennis van zaken een prijs gegeven kan worden.
  • De risico’s op onverwachte meerkosten en onvoorziene omstandigheden dalen aangezien het sloopopvolgingsplan een duidelijk overzicht van de aanwezige materialen (met bijhorende verwijderingsadviezen) geeft.
  • Met een verwerkingstoelating kan de puinfractie aan een lagere tarief (als Laag Milieu Risico Profiel  puin) naar een erkende producent voor gerecycleerde granulaten (breker) afgevoerd worden.
  • Garantie dat alle materialen op een legale manier verwijderd worden.
  • Minder risico op verspreiding van gevaarlijke stoffen naar het milieu en de directe omgeving (controlebezoek bij aanwezigheid van asbest).
  • Meewerken aan een ketenzorgsysteem dat de circulaire economie versterkt en meer transparantie binnen de keten mogelijk maakt.

Bij ECOTEST bieden we deze dienst aan. Graag meer informatie?Sloopopvolgingsplan: wat is dat nu juist? En voor wie is het verplicht?

Opgelet! Korting op onroerende voorheffing bij nieuwbouwwoningen valt weg vanaf 2023.

Ben je van plan om een nieuwbouwwoning te zetten? Haast je dan met het indienen van de bouwaanvraag, want vanaf 1 januari 2023 valt de korting op de onroerende voorheffing voor nieuwbouwwoningen weg. De korting blijft wel gelden voor heropbouw of gedeeltelijke heropbouw.

Lees meer

Waarom een heel slechte EPC ook goed nieuws kan betekenen!

Heb je een huis gekocht met een erbarmelijk slechte EPC score? Proficiat, je komt in aanmerking voor de EPC labelpremie! Wanneer je sowieso van plan was te renoveren, komt deze premie als geroepen, want wie kan er niet wat extra renovatiebudget gebruiken? Lees snel verder om te ontdekken hoe je deze premie kan binnenhalen.

Lees meer

Betaal minder belasting op schenking van een gebouw door energetisch te renoveren!

Wie een gebouw geschonken krijgt, kan aanspraak maken op een verlaagd belastingtarief wanneer dit gebouw binnen de 5 jaar energetisch gerenoveerd wordt. Via dit verlaagde tarief zet de Vlaamse overheid in op vergroening.

Lees meer

Heb jij recht op extra renovatiebudget?

Veel mensen hebben recht op de EPC-labelpremie, maar weten het gewoonweg niet. Het wordt niet echt aan de grote klok gehangen, met als gevolg dat er premies niet aangevraagd worden en dus extra renovatiebudget mislopen wordt. Lees snel verder om te ontdekken of jij recht hebt op deze premie.

Lees meer

Ben jij EPB plichtig?

Er bestaat nogal wat onduidelijkheid over wat EPB-plicht juist inhoudt en wanneer je EPB-plichtig bent. In dit artikel vatten we het mooi samen voor jou.

Lees meer

Opgelet: renovatieverplichting voor residentiële gebouwen vanaf 2023.

Er komt een renovatieverplichting voor residentiële gebouwen vanaf 1 januari 2023. Nieuwe eigenaars van energieverslindende woningen met een EPC-label E of F, zullen binnen de 5 jaar na aankoop hun woning energetisch moeten renoveren tot een EPC-label van minimum D. Maar er zijn ook steunmaatregelen.

Lees meer

Warmtepompkeuzestress? Wij helpen je op weg!

Ga je binnenkort renoveren of bouwen of zit je er middenin en twijfel je sterk welke warmtepomp je nu best installeert? Zelfs als je de bestaande radiotoren wilt behouden, zijn er sinds kort warmtepompen die je hierop kunt aansluiten. Er zijn verschillende soorten warmtepompen en wij gaan ze even apart bekijken en de voor- en nadelen ervan bespreken, zodat jij de juiste keuze kunt maken voor jouw droomwoning.

Lees meer

Korting op je onroerende voorheffing? Dit zijn de voorwaarden.

Opgepast, vanaf dit jaar (2022) zijn de voorwaarden om recht te hebben op een korting op je onroerende voorheffing weer aangepast! We geven je mee wat er veranderd is en wat er in de toekomst nog gaat veranderen.

Lees meer

Ontvang tot 5000 euro met de EPC-labelpremie!

De overheid biedt sinds 1 januari 2021 de mogelijkheid om een EPC-labelpremie aan tet vragen. Je kan hier van 2500 euro tot 5000 euro mee ontvangen voor een woning en tot 3750 euro voor een appartement. Je kan deze premie op verschillende manieren bekomen. Wij leggen je uit hoe.

Lees meer

Waarom het kiezen van een goede EPB verslaggever écht wel belangrijk is.

Bouwen of renoveren gaat tegenwoordig hand in hand met het aanstellen van een EPB-verslaggever. Het belang van een goede EPB verslaggever wordt vaak erg onderschat. Het wordt gezien als een extra kost en dus een noodzakelijk kwaad, maar is dit echt zo? Of kan de keuze van een goede EPB verslaggever je juist geld opleveren op termijn en je wooncomfort vergroten?

Lees meer

Hoe kan je oververhitting van je woning vermijden?

Hoe kan je oververhitting van je woning vermijden? Officieel spreekt men van oververhitting als de temperatuur in je woning 25 °C of meer bedraagt, zeker als dit regelmatig en meerdere dagen op een rij gebeurt. Met deze tips, kan je de warmte buiten houden tijdens de hete zomerdagen.

Lees meer

Waarom een goed ventilatiesysteem in jouw woning écht wel belangrijk is

Wist je dat de lucht in een ongeventileerde woning even vies en ongezond kan zijn als die langs een drukke weg? Velen zien een ventilatiesysteem in hun woning als een noodzakelijk kwaad, een extra kost die ze liever niet zouden doen, maar er zijn echt wel veel voordelen aan een goed ventilatiesysteem! We bespreken ze in dit artikel.

Lees meer

De vele voordelen van luchtdicht bouwen (en sommige had je niet verwacht!)

Luchtdicht bouwen is eigenlijk een must om een goed E-peil te bekomen. Hoe luchtdicht jouw woning werkelijk gebouwd is, wordt gemeten via een luchtdichtheidsmeting (of blowerdoortest). Maar waarom is luchtdichtheid van een woning belangrijk?

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x