Waarom een goed ventilatiesysteem in jouw woning écht wel belangrijk is

Wist je dat de lucht in een ongeventileerde woning even vies en ongezond kan zijn als die langs een drukke weg? Velen zien een ventilatiesysteem in hun woning als een noodzakelijk kwaad, een extra kost die ze liever niet zouden doen, maar er zijn echt wel veel voordelen aan een goed ventilatiesysteem! We bespreken ze in dit artikel. 

Wat doet een ventilatiesysteem?

Een ventilatiesysteem zuivert de lucht in jouw woning of gebouw. De binnenlucht wordt in de ventilatieschacht gezogen en hierbij worden ook stofdeeltjes, vuil en vocht meegezogen. Vooral dat laatste is heel belangrijk, want elke dag komt er ongeveer 10 liter vocht in de lucht van jouw woning, vaak in de vorm van stoom door te douchen, koken en wassen bijvoorbeeld. Als dit vocht in de lucht blijft hangen, dan kan je schimmelontwikkeling krijgen in vochtige ruimtes. Vocht versterkt bovendien ook allergieën en luchtwegproblemen. Maar ook opbouw van o.a. CO2 kan voor een ongezond binnenklimaat zorgen. 

Gezonder leven en je goed voelen

Onderzoek heeft aangetoond dat een teveel aan CO2 in de lucht vaak oorzaak is van gezondheidsklachten thuis, op scholen, kantoren en andere ruimten. Veelgenoemd zijn vermoeidheid, hoofdpijn, en droge of geïrriteerde ogen. Een gebrek aan goede ventilatie is hierbij vaak de grootste en vaak enige boosdoener. Dus heb je vaak last van onverklaarbare hoofdpijn wanneer je thuis bent? Voel je je vaak vermoeid? Dit kan dus wijzen op een verhoogd CO2 niveau door een tekort aan ventilatie in jouw woning dat opgelost kan worden door meer en beter ventileren.

Uitgeslapen opstaan

In de zomer slapen we graag met de ramen open, maar in de winter is dit misschien minder evident. Je zal dan vaak ook merken dat je minder goed uit je bed geraakt 's morgens. Dit komt o.a. doordat je doorheen de nacht heel veel CO2 opbouw hebt in je slaapkamer. Als deze tegelijk niet verlucht wordt, dan heb je dus effectief een moe gevoel als je opstaat. Goed ventileren kan hier een wereld van verschil maken.

 


Kosten besparen én het milieu beschermen

Deze zal misschien heel raar lijken, maar een goed ventilatiesysteem zorgt wel degelijk voor een verlaging van jouw energiefactuur. In een goed geventileerd huis verbruikt jouw verwarming namelijk veel minder energie. Dit komt doordat frisse en droge lucht sneller opwarmt dan vochtige lucht. Hierdoor wordt jouw woning ook sneller aangenaam warm, de verwarming moet minder hard draaien en dat zie je dus ook op jouw energiefactuur! Het is dan ook een logisch gevolg dat het een milieuvriendelijke keuze is.

Opgepast: niet elk ventilatiesysteem zorgt voor een optimaal warmtebehoud! Hiervoor moet je minimum een ventilatiesysteem D nemen. Wil je nog een stapje verder gaan in energiebesparend ventileren? Dan kies je voor vraag gestuurde ventilatie. Dan ventileert het systeem alleen extra wanneer de CO2 concentratie in de ruimte te hoog is.

Meten is weten

Als je vermoedt dat er in jouw woning veel CO2-opbouw is in bepaalde ruimtes, dan is het zeker aangeraden van een CO2 meter aan te schaffen. Wanneer de CO2 concentratie boven de 1.000 ppm stijgt, dan is het tijd om ramen open te zetten. Wanneer je een goed ventilatiesysteem hebt, zal de ventilatie automatisch gebeuren en hoef je niet steeds ramen open en weer dicht te doen bij een CO2 stijging. Bovendien hou je de warmte ook beter binnen (of buiten in de zomer) met een goed ventilatiesysteem.


Wij kunnen je tijdens een EPB traject bij ECOTEST begeleiden in het kiezen van het beste ventilatiesysteem, want er zijn redelijk wat opties. Elk systeem heeft zijn voor- en nadelen en die bespreken we heel graag met jou, zodat jij de beste keuze voor jouw woning kunt maken!


Waarom een goed ventilatiesysteem in jouw woning écht wel belangrijk is

Opgelet! Korting op onroerende voorheffing bij nieuwbouwwoningen valt weg vanaf 2023.

Ben je van plan om een nieuwbouwwoning te zetten? Haast je dan met het indienen van de bouwaanvraag, want vanaf 1 januari 2023 valt de korting op de onroerende voorheffing voor nieuwbouwwoningen weg. De korting blijft wel gelden voor heropbouw of gedeeltelijke heropbouw.

Lees meer

Waarom een heel slechte EPC ook goed nieuws kan betekenen!

Heb je een huis gekocht met een erbarmelijk slechte EPC score? Proficiat, je komt in aanmerking voor de EPC labelpremie! Wanneer je sowieso van plan was te renoveren, komt deze premie als geroepen, want wie kan er niet wat extra renovatiebudget gebruiken? Lees snel verder om te ontdekken hoe je deze premie kan binnenhalen.

Lees meer

Betaal minder belasting op schenking van een gebouw door energetisch te renoveren!

Wie een gebouw geschonken krijgt, kan aanspraak maken op een verlaagd belastingtarief wanneer dit gebouw binnen de 5 jaar energetisch gerenoveerd wordt. Via dit verlaagde tarief zet de Vlaamse overheid in op vergroening.

Lees meer

Heb jij recht op extra renovatiebudget?

Veel mensen hebben recht op de EPC-labelpremie, maar weten het gewoonweg niet. Het wordt niet echt aan de grote klok gehangen, met als gevolg dat er premies niet aangevraagd worden en dus extra renovatiebudget mislopen wordt. Lees snel verder om te ontdekken of jij recht hebt op deze premie.

Lees meer

Ben jij EPB plichtig?

Er bestaat nogal wat onduidelijkheid over wat EPB-plicht juist inhoudt en wanneer je EPB-plichtig bent. In dit artikel vatten we het mooi samen voor jou.

Lees meer

Opgelet: renovatieverplichting voor residentiële gebouwen vanaf 2023.

Er komt een renovatieverplichting voor residentiële gebouwen vanaf 1 januari 2023. Nieuwe eigenaars van energieverslindende woningen met een EPC-label E of F, zullen binnen de 5 jaar na aankoop hun woning energetisch moeten renoveren tot een EPC-label van minimum D. Maar er zijn ook steunmaatregelen.

Lees meer

Warmtepompkeuzestress? Wij helpen je op weg!

Ga je binnenkort renoveren of bouwen of zit je er middenin en twijfel je sterk welke warmtepomp je nu best installeert? Zelfs als je de bestaande radiotoren wilt behouden, zijn er sinds kort warmtepompen die je hierop kunt aansluiten. Er zijn verschillende soorten warmtepompen en wij gaan ze even apart bekijken en de voor- en nadelen ervan bespreken, zodat jij de juiste keuze kunt maken voor jouw droomwoning.

Lees meer

Korting op je onroerende voorheffing? Dit zijn de voorwaarden.

Opgepast, vanaf dit jaar (2022) zijn de voorwaarden om recht te hebben op een korting op je onroerende voorheffing weer aangepast! We geven je mee wat er veranderd is en wat er in de toekomst nog gaat veranderen.

Lees meer

Sloopopvolgingsplan: wat is dat nu juist? En voor wie is het verplicht?

Wanneer je in Vlaanderen renovatie- of sloopwerken plant, ben je in sommige gevallen verplicht een sloopopvolgingsplan toe te voegen aan de omgevingsvergunning. Maar wat houdt zo'n sloopopvolginsplan nu juist in en waarvoor dient het? En voor wie is het verplicht? Je leest het in deze blog.

Lees meer

Ontvang tot 5000 euro met de EPC-labelpremie!

De overheid biedt sinds 1 januari 2021 de mogelijkheid om een EPC-labelpremie aan tet vragen. Je kan hier van 2500 euro tot 5000 euro mee ontvangen voor een woning en tot 3750 euro voor een appartement. Je kan deze premie op verschillende manieren bekomen. Wij leggen je uit hoe.

Lees meer

Waarom het kiezen van een goede EPB verslaggever écht wel belangrijk is.

Bouwen of renoveren gaat tegenwoordig hand in hand met het aanstellen van een EPB-verslaggever. Het belang van een goede EPB verslaggever wordt vaak erg onderschat. Het wordt gezien als een extra kost en dus een noodzakelijk kwaad, maar is dit echt zo? Of kan de keuze van een goede EPB verslaggever je juist geld opleveren op termijn en je wooncomfort vergroten?

Lees meer

Hoe kan je oververhitting van je woning vermijden?

Hoe kan je oververhitting van je woning vermijden? Officieel spreekt men van oververhitting als de temperatuur in je woning 25 °C of meer bedraagt, zeker als dit regelmatig en meerdere dagen op een rij gebeurt. Met deze tips, kan je de warmte buiten houden tijdens de hete zomerdagen.

Lees meer

De vele voordelen van luchtdicht bouwen (en sommige had je niet verwacht!)

Luchtdicht bouwen is eigenlijk een must om een goed E-peil te bekomen. Hoe luchtdicht jouw woning werkelijk gebouwd is, wordt gemeten via een luchtdichtheidsmeting (of blowerdoortest). Maar waarom is luchtdichtheid van een woning belangrijk?

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x