Waarom het kiezen van een goede EPB verslaggever écht wel belangrijk is.

Bouwen of renoveren gaat tegenwoordig hand in hand met het aanstellen van een EPB-verslaggever. Het belang van een goede EPB verslaggever wordt vaak erg onderschat. Het wordt gezien als een extra kost en dus een noodzakelijk kwaad, maar is dit echt zo? Of kan de keuze van een goede EPB verslaggever je juist geld opleveren op termijn en je wooncomfort vergroten?

De meeste bouwers en verbouwers willen zoveel mogelijk geld in hun gebouw kunnen steken en dat is niet meer dan logisch. Die extra kost dat een EPB-dossier met zich meebrengt kan dan echt wel gemist worden als kiespijn. Het is dan ook logisch dat er aan prijsshoppen wordt gedaan als het aankomt op een EPB-verslaggever aanstellen en minder aan kwaliteitshoppen. Toch raden we aan hier even twee keer over na te denken. En wel om de volgende redenen:

Verlaagd KI of geen KI

Een EPB verslaggever maakt het verschil tussen 50 % KI betalen gedurende 5 jaar of helemaal geen KI betalen gedurende 5 jaar. De huidige EPB norm om geen boetes te krijgen is een E-peil van 20 of lager wat nieuwbouw betreft. Maar heb je een E-peil van 10 of lager, dan betaal je helemaal geen KI gedurende 5 jaar lang! Voor een Ingrijpende Energetische Renovatie ligt de grens op E-peil 60 om 100% vermindering op je KI gedurende 5 jaar te krijgen. Er zijn genoeg verslaggevers die maar juist genoeg doen om aan die 20 te geraken (m.b.t. nieuwbouw). Een goede EPB verslaggever denkt mee met de klant om die grens van 10 of 60 te proberen halen. 


Comfort

Doordat de EPB-regels opgelegd worden, vergeten we wel eens dat deze ook voordelen met zich meebrengen voor ons wooncomfort. Een goed (duurder) ventilatiesysteem haalt niet alleen je E-peil naar beneden, maar je zal er zeker ook de vruchten van plukken wanneer je dag in dag uit in een gezonde woning kunt vertoeven met frisse lucht. Daar stopt het echter niet bij: in dit artikel kan je uitgebreid de voordelen van ventilatie ontdekken. 

Verbruik

De EPB-richtlijnen zijn er vooral om een laag energieverbruik tot gevolg te hebben. Een goed ventilatiesysteem met warmteregeling en luchtdicht bouwen zorgen voor een aanzienlijke daling in je energiefactuur. Natuurlijk in combinatie met een goede isolatie van muren en dak. Een goede EPB-verslaggever legt alles in de weegschaal en berekent voor jou de ideale cocktail die rekening houdt met jouw budget en die jou toch een goed E-peil oplevert. In dit artikel bespreken we de voordelen van luchtdicht bouwen. 

Als je al deze, of een groot deel van, de richtlijnen opvolgt die tot een laag E-peil leiden, zal je dat in eerste instantie wel meer kosten, maar deze kostprijs weegt niet op tegen de voordelen dat het met zich meebrengt op korte en lange termijn. Jouw EPB-verslaggever heeft kennis van zaken en zal jou de verschillende opties uitleggen en de stappen met jou doorlopen om jouw project tot een succesvol einde te brengen. 


Opgelet: een dure EPB-verslaggever is niet per se een goede EPB-verslaggever! Laat je dus niet vangen aan de 'een dure prijs zal wel goede kwaliteit betekenen'-logica. Lees goed de offerte na die je krijgt en wat in de prijs inbegrepen is. Probeer ook wat ervaringen van andere klanten erop na te lezen moest je die vinden. 

Wij bij ECOTEST vinden elk project belangrijk en we zijn begaan met jouw bouwtraject. Samen met jou nemen we de tijd om vragen te beantwoorden en verschillende scenario's te bekijken en te berekenen. We doen dit tijdens videocalls, waarvan je de opname achteraf nog kunt bekijken. Geen vraag is dan teveel en je kan live de voorcalculaties die jouw EPB-verslaggever uitvoert volgen in de EPB-software. Bij ons is er ook geen beperking op het aantal voorcalculaties!


Waarom het kiezen van een goede EPB verslaggever écht wel belangrijk is.

Opgelet! Korting op onroerende voorheffing bij nieuwbouwwoningen valt weg vanaf 2023.

Ben je van plan om een nieuwbouwwoning te zetten? Haast je dan met het indienen van de bouwaanvraag, want vanaf 1 januari 2023 valt de korting op de onroerende voorheffing voor nieuwbouwwoningen weg. De korting blijft wel gelden voor heropbouw of gedeeltelijke heropbouw.

Lees meer

Waarom een heel slechte EPC ook goed nieuws kan betekenen!

Heb je een huis gekocht met een erbarmelijk slechte EPC score? Proficiat, je komt in aanmerking voor de EPC labelpremie! Wanneer je sowieso van plan was te renoveren, komt deze premie als geroepen, want wie kan er niet wat extra renovatiebudget gebruiken? Lees snel verder om te ontdekken hoe je deze premie kan binnenhalen.

Lees meer

Betaal minder belasting op schenking van een gebouw door energetisch te renoveren!

Wie een gebouw geschonken krijgt, kan aanspraak maken op een verlaagd belastingtarief wanneer dit gebouw binnen de 5 jaar energetisch gerenoveerd wordt. Via dit verlaagde tarief zet de Vlaamse overheid in op vergroening.

Lees meer

Heb jij recht op extra renovatiebudget?

Veel mensen hebben recht op de EPC-labelpremie, maar weten het gewoonweg niet. Het wordt niet echt aan de grote klok gehangen, met als gevolg dat er premies niet aangevraagd worden en dus extra renovatiebudget mislopen wordt. Lees snel verder om te ontdekken of jij recht hebt op deze premie.

Lees meer

Ben jij EPB plichtig?

Er bestaat nogal wat onduidelijkheid over wat EPB-plicht juist inhoudt en wanneer je EPB-plichtig bent. In dit artikel vatten we het mooi samen voor jou.

Lees meer

Opgelet: renovatieverplichting voor residentiële gebouwen vanaf 2023.

Er komt een renovatieverplichting voor residentiële gebouwen vanaf 1 januari 2023. Nieuwe eigenaars van energieverslindende woningen met een EPC-label E of F, zullen binnen de 5 jaar na aankoop hun woning energetisch moeten renoveren tot een EPC-label van minimum D. Maar er zijn ook steunmaatregelen.

Lees meer

Warmtepompkeuzestress? Wij helpen je op weg!

Ga je binnenkort renoveren of bouwen of zit je er middenin en twijfel je sterk welke warmtepomp je nu best installeert? Zelfs als je de bestaande radiotoren wilt behouden, zijn er sinds kort warmtepompen die je hierop kunt aansluiten. Er zijn verschillende soorten warmtepompen en wij gaan ze even apart bekijken en de voor- en nadelen ervan bespreken, zodat jij de juiste keuze kunt maken voor jouw droomwoning.

Lees meer

Korting op je onroerende voorheffing? Dit zijn de voorwaarden.

Opgepast, vanaf dit jaar (2022) zijn de voorwaarden om recht te hebben op een korting op je onroerende voorheffing weer aangepast! We geven je mee wat er veranderd is en wat er in de toekomst nog gaat veranderen.

Lees meer

Sloopopvolgingsplan: wat is dat nu juist? En voor wie is het verplicht?

Wanneer je in Vlaanderen renovatie- of sloopwerken plant, ben je in sommige gevallen verplicht een sloopopvolgingsplan toe te voegen aan de omgevingsvergunning. Maar wat houdt zo'n sloopopvolginsplan nu juist in en waarvoor dient het? En voor wie is het verplicht? Je leest het in deze blog.

Lees meer

Ontvang tot 5000 euro met de EPC-labelpremie!

De overheid biedt sinds 1 januari 2021 de mogelijkheid om een EPC-labelpremie aan tet vragen. Je kan hier van 2500 euro tot 5000 euro mee ontvangen voor een woning en tot 3750 euro voor een appartement. Je kan deze premie op verschillende manieren bekomen. Wij leggen je uit hoe.

Lees meer

Hoe kan je oververhitting van je woning vermijden?

Hoe kan je oververhitting van je woning vermijden? Officieel spreekt men van oververhitting als de temperatuur in je woning 25 °C of meer bedraagt, zeker als dit regelmatig en meerdere dagen op een rij gebeurt. Met deze tips, kan je de warmte buiten houden tijdens de hete zomerdagen.

Lees meer

Waarom een goed ventilatiesysteem in jouw woning écht wel belangrijk is

Wist je dat de lucht in een ongeventileerde woning even vies en ongezond kan zijn als die langs een drukke weg? Velen zien een ventilatiesysteem in hun woning als een noodzakelijk kwaad, een extra kost die ze liever niet zouden doen, maar er zijn echt wel veel voordelen aan een goed ventilatiesysteem! We bespreken ze in dit artikel.

Lees meer

De vele voordelen van luchtdicht bouwen (en sommige had je niet verwacht!)

Luchtdicht bouwen is eigenlijk een must om een goed E-peil te bekomen. Hoe luchtdicht jouw woning werkelijk gebouwd is, wordt gemeten via een luchtdichtheidsmeting (of blowerdoortest). Maar waarom is luchtdichtheid van een woning belangrijk?

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x