Warmtepompkeuzestress? Wij helpen je op weg!

Ga je binnenkort renoveren of bouwen of zit je er middenin en twijfel je sterk welke warmtepomp je nu best installeert? Zelfs als je de bestaande radiatoren wilt behouden, zijn er sinds kort warmtepompen die je hierop kunt aansluiten. Er zijn verschillende soorten warmtepompen en wij gaan ze even apart bekijken en de voor- en nadelen ervan bespreken, zodat jij de juiste keuze kunt maken voor jouw droomwoning.
 

De verschillende warmtepompen

De grond-waterwarmtepomp oftewel geothermische warmtepomp

De geothermische warmtepomp onttrekt warmte uit de aarde om water mee op te warmen. Dit is interessant, omdat de temperatuur in de grond winter en zomer redelijk constant blijft vanaf een bepaalde diepte, zelfs als het vriest. Een grond-warmtepomp presteert dus goed en haalt ook een constant rendement.  

Warmte uit de bodem winnen kan op twee manieren: enerzijds via een horizontaal captatienet of anderzijds via een verticale sonde

Horizontaal captatienet

Een horizontaal captatienet houdt in dat er een horizontaal netwerk van leidingen gelegd wordt tot 2 meter diep. In deze leidingen zit een vloeistof die de warmte van de aarde opneemt en afgeeft in een warmtewisselaar. Dit horizontale captatienet vraagt wel veel ruimte. Om je een idee te geven: wil jij je huis van 150 m² verwarmen, dan zal je een captatienet van minimum 225 m² tot 300 m² moeten voorzien. Deze oppervlakte kan niet verhard of bebouwd zijn. Je hebt er dus zeker al een tuin voor nodig met die oppervlakte. 

Verticaal captatienet

Bij dit principe wordt een verticaal gat tot 100 meter diep in de aarde geboord. Dat neemt uiteraard veel minder ruimte in, maar je hebt hier wel een geologisch onderzoek voor nodig en (soms) een vergunning voordat je met boren kan beginnen. Is een geothermische warmtepomp nu een interessante keuze? Door de nodige grond- en of boringswerken, is deze oplossing de duurste warmtepomp om te installeren. Je hebt wel het hoogste rendement, maar wij raden deze pomp enkel aan voor hele grote gebouwen en/of appartementencomplexen. Het rendement is dan wel heel hoog, maar deze warmtepomp is meestal buiten proportie gedimensioneerd voor een standaard eengezinswoning. De kosten van de installatie zijn dan ook eens dusdanig hoog, dat deze kost vaak niet te verantwoorden valt.Lucht-waterwarmtepomp

Deze warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht om het water in je vloerverwarming of radiatoren op te warmen. Maar daarnaast warmt het ook je water op dat uit de kranen in de keuken en badkamer komt. Zelfs als het vriest!

Lucht-waterwarmtepompen zijn vrij gemakkelijk en op verschillende manieren te installeren: 

Bij de monoblokversie zitten vaak alle technische componenten in de buiten-unit vervat. De condensor zit in de buiten-unit, wat maakt dat leidingen die van buiten naar binnen gaan gevuld zijn met warm water dat meteen gebruikt wordt voor verwarming of warm water in de woning. In sommige gevallen is er zelfs geen binnen-unit nodig. Aangezien er met water in de leidingen gewerkt wordt, dienen deze wel goed geïsoleerd te worden, omdat ze vorstgevoeliger zijn. 

De split-versie is een variant op een aircosysteem. De warmte wordt uitgewisseld tussen de buiten- en binnen-unit via koelleidingen die gevuld zijn met koelmiddel. Hier is ook sowieso sprake van een buiten- en een binnen-unit. Aangezien er bij het split-systeem gewerkt wordt met koelmiddel, moet de installatie van dergelijk systeem ook sowieso gebeuren door een gecertifieerd installateur

De monoblokversie heeft een grotere buiten-unit dan de split-variant, maar je hebt dus vaak geen binnen-unit. De split-versie is wel de goedkoopste optie van beide, maar het rendement ligt wat lager dan bij de mono. 

Beide systemen zijn dan weer een stuk betaalbaarder dan onze geothermische variant. 

Dankzij de ruime installatiemogelijkheden en de relatief eenvoudige plaatsing is een lucht-waterwarmtepomp een ideale optie voor nieuwbouw en renovaties. Ook wanneer je een woning verbouwt en de bestaande radiatoren behoudt, kun je voor deze warmtepomp kiezen.  Er zijn namelijk systemen die water op hoge temperatuur afgeven.


Lucht-luchtwarmtepomp

Een lucht-luchtwarmtepomp staat bij ons bekend als een airconditioning. De meeste aircosystemen van vandaag koelen niet enkel, maar verwarmen ook. Om te koelen, neemt een airco warmte uit de binnenlucht op en geeft die buiten weer af, waarna er koele lucht de binnenruimte wordt ingeblazen. Wanneer je wilt verwarmen, onttrekt de warmtepomp warmte aan de buitenlucht doormiddel van een compressor de warme lucht wordt naar binnen gebracht.

 De lucht-lucht warmtepomp bestaat altijd uit een buiten-unit en één (split) of meerdere (multi-split) binnenunit(s). Wat de binnen-unit(s) betreft kan je kiezen uit verschillende modellen die je op de grond, tegen een wand of aan het plafond kunt bevestigen. De moderne exemplaren hebben tegenwoordig stille ventilatoren en ze zorgen snel voor een koele of warme ruimte. Aangezien je één buiten-unit met meerdere binnen-units kunt aansluiten, is het een voordelige oplossing en meestal ook de goedkoopste

Het rendement ligt wel het laagst van de verschillende warmtepompen. Dit systeem wordt dan ook vaker als bijverwarming of koeling gebruikt, wanneer er hoofdzakelijk verwarmt wordt met een ander type warmtepomp of met een mazout- of gasketel. Bijvoorbeeld voor slaapkamers te koelen of bij te verwarmen of ruimtes te verwarmen waar geen verwarming is voorzien. 


Actief en passief je woning koelen


Een extra voordeel van een warmtepomp tegenover gas of mazout is dat ze ook een woning kunnen koelen. Voor een lucht-luchtwarmtepomp (airconditioner) is dat vanzelfsprekend.

Ook een lucht-waterwarmtepomp kan warmte uit de buitenlucht of uit de bodem afkoelen alvorens ze in huis te leiden en koud water door je cv-leidingen of vloerverwarming sturen, waardoor de binnentemperatuur met enkele graden daalt. De restwarmte wordt via de buitenunit geëvacueerd.

Met een grond-waterwarmtepomp kan je passief koelen. In dat geval zal de warmtepomp het koudere water uit de grond rechtstreeks door je leidingen laten stromen, waardoor je een natuurlijk koeleffect verkrijgt. 


Conclusie

Welke warmtepomp nu uiteindelijk bij jouw situatie past, hangt dus af van verschillende factoren. Zowel voor nieuwbouw als renovatie kunnen we je bijstaan in een keuze die onafhankelijk en onpartijdig is. Sowieso raden we steeds aan om ook te kiezen voor de combinatie met zonnepanelen, om je rendement te verhogen en je zo dus de meest duurzame oplossing mogelijk voor jouw situatie bekomt.Warmtepompkeuzestress? Wij helpen je op weg!

Opgelet! Korting op onroerende voorheffing bij nieuwbouwwoningen valt weg vanaf 2023.

Ben je van plan om een nieuwbouwwoning te zetten? Haast je dan met het indienen van de bouwaanvraag, want vanaf 1 januari 2023 valt de korting op de onroerende voorheffing voor nieuwbouwwoningen weg. De korting blijft wel gelden voor heropbouw of gedeeltelijke heropbouw.

Lees meer

Waarom een heel slechte EPC ook goed nieuws kan betekenen!

Heb je een huis gekocht met een erbarmelijk slechte EPC score? Proficiat, je komt in aanmerking voor de EPC labelpremie! Wanneer je sowieso van plan was te renoveren, komt deze premie als geroepen, want wie kan er niet wat extra renovatiebudget gebruiken? Lees snel verder om te ontdekken hoe je deze premie kan binnenhalen.

Lees meer

Betaal minder belasting op schenking van een gebouw door energetisch te renoveren!

Wie een gebouw geschonken krijgt, kan aanspraak maken op een verlaagd belastingtarief wanneer dit gebouw binnen de 5 jaar energetisch gerenoveerd wordt. Via dit verlaagde tarief zet de Vlaamse overheid in op vergroening.

Lees meer

Heb jij recht op extra renovatiebudget?

Veel mensen hebben recht op de EPC-labelpremie, maar weten het gewoonweg niet. Het wordt niet echt aan de grote klok gehangen, met als gevolg dat er premies niet aangevraagd worden en dus extra renovatiebudget mislopen wordt. Lees snel verder om te ontdekken of jij recht hebt op deze premie.

Lees meer

Ben jij EPB plichtig?

Er bestaat nogal wat onduidelijkheid over wat EPB-plicht juist inhoudt en wanneer je EPB-plichtig bent. In dit artikel vatten we het mooi samen voor jou.

Lees meer

Opgelet: renovatieverplichting voor residentiële gebouwen vanaf 2023.

Er komt een renovatieverplichting voor residentiële gebouwen vanaf 1 januari 2023. Nieuwe eigenaars van energieverslindende woningen met een EPC-label E of F, zullen binnen de 5 jaar na aankoop hun woning energetisch moeten renoveren tot een EPC-label van minimum D. Maar er zijn ook steunmaatregelen.

Lees meer

Korting op je onroerende voorheffing? Dit zijn de voorwaarden.

Opgepast, vanaf dit jaar (2022) zijn de voorwaarden om recht te hebben op een korting op je onroerende voorheffing weer aangepast! We geven je mee wat er veranderd is en wat er in de toekomst nog gaat veranderen.

Lees meer

Sloopopvolgingsplan: wat is dat nu juist? En voor wie is het verplicht?

Wanneer je in Vlaanderen renovatie- of sloopwerken plant, ben je in sommige gevallen verplicht een sloopopvolgingsplan toe te voegen aan de omgevingsvergunning. Maar wat houdt zo'n sloopopvolginsplan nu juist in en waarvoor dient het? En voor wie is het verplicht? Je leest het in deze blog.

Lees meer

Ontvang tot 5000 euro met de EPC-labelpremie!

De overheid biedt sinds 1 januari 2021 de mogelijkheid om een EPC-labelpremie aan tet vragen. Je kan hier van 2500 euro tot 5000 euro mee ontvangen voor een woning en tot 3750 euro voor een appartement. Je kan deze premie op verschillende manieren bekomen. Wij leggen je uit hoe.

Lees meer

Waarom het kiezen van een goede EPB verslaggever écht wel belangrijk is.

Bouwen of renoveren gaat tegenwoordig hand in hand met het aanstellen van een EPB-verslaggever. Het belang van een goede EPB verslaggever wordt vaak erg onderschat. Het wordt gezien als een extra kost en dus een noodzakelijk kwaad, maar is dit echt zo? Of kan de keuze van een goede EPB verslaggever je juist geld opleveren op termijn en je wooncomfort vergroten?

Lees meer

Hoe kan je oververhitting van je woning vermijden?

Hoe kan je oververhitting van je woning vermijden? Officieel spreekt men van oververhitting als de temperatuur in je woning 25 °C of meer bedraagt, zeker als dit regelmatig en meerdere dagen op een rij gebeurt. Met deze tips, kan je de warmte buiten houden tijdens de hete zomerdagen.

Lees meer

Waarom een goed ventilatiesysteem in jouw woning écht wel belangrijk is

Wist je dat de lucht in een ongeventileerde woning even vies en ongezond kan zijn als die langs een drukke weg? Velen zien een ventilatiesysteem in hun woning als een noodzakelijk kwaad, een extra kost die ze liever niet zouden doen, maar er zijn echt wel veel voordelen aan een goed ventilatiesysteem! We bespreken ze in dit artikel.

Lees meer

De vele voordelen van luchtdicht bouwen (en sommige had je niet verwacht!)

Luchtdicht bouwen is eigenlijk een must om een goed E-peil te bekomen. Hoe luchtdicht jouw woning werkelijk gebouwd is, wordt gemeten via een luchtdichtheidsmeting (of blowerdoortest). Maar waarom is luchtdichtheid van een woning belangrijk?

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x