Betaal minder belasting op schenking van een gebouw door energetisch te renoveren!

Goed nieuws! Wie een gebouw geschonken kreeg of eentje zal krijgen en dit binnen de 5 jaar na de registratie van de akte energetisch renoveert, kan aanspraak maken op een verlaagd belastingtarief. Hoe dit in zijn werk gaat leggen we je in dit artikel even uit.

Schenkbelasting

Eerst en vooral moet de Vlaamse schenkbelasting van toepassing zijn. Je bent schenkbelasting verschuldigd wanneer de eigendom van een onroerend goed overgedragen wordt op jouw naam. Dit is ook van toepassing in het geval van roerende goederen, zoals bij de schenking van een som geld, maar daar gaan we het in dit artikel niet over hebben. Wij focussen ons op de schenking van gebouwen en meer bepaald op die gebouwen die vervolgens ook een energetische renovatie zullen ondergaan. 

Hoe verlaagd tarief bekomen?
  • Als je een gebouw geschonken krijgt, dan moet je binnen de 5 jaar vanaf de datum van de akte van schenking, renovatiewerken laten uitvoeren voor een totaal bedrag van minstens 10 000 euro (exclusief btw). Voor de doe-het-zelvers onder ons is er echter minder goed nieuws: je moet namelijk facturen voorleggen van de werken die door een aannemer zijn uitgevoerd. Je mag de werken dus niet zelf uitvoeren als je wilt genieten van het verlaagde tarief.  
  • De aannemer moet ook verklaren dat de facturen voor de renovatiewerken beantwoorden aan de omschrijvingen in het Energiebesluit. De werken die in aanmerking komen voor de teruggave voor energetische renovatie zijn terug te vinden onder de artikels 6.4.1/1,  6.4.1/1/1, 6.4.1/1/2  en 6.4.1/5, §1.
  • Je hebt na de periode van 5 jaar nog 6 maanden de tijd om de bewijsstukken aan te leveren. 

De tarieven voor de schenking van gebouwen zijn van toepassing op alle akten verleden vanaf 1 juli 2015.


Het tarief

De verlaging waar je recht op hebt, wordt bepaald door:

  • zowel de band die jij hebt met de schenker
  • als de grootte van de schenking.

Hier een overzicht van alle mogelijkheden en het verschil tussen het gewone belastingtarief en de verlaging:


Hoe gaat het in z'n werk?

Deze belastingverlaging in geval van een energetische renovatie, wordt toegepast doormiddel van een teruggave. Dat wilt dus zeggen dat je eerst de volle pot betaalt, om het dan later terug te krijgen. 

Concreet wilt dit zeggen dat bij de registratie van de akte het gewone tarief van de schenkbelasting voor onroerende goederen wordt toegepast. Indien je aan het einde van de werken aan de voorwaarden van het verlaagde tarief voldoet, wordt het verschil tussen het gewone belastingtarief dat je reeds betaalde en het verlaagde tarief terugbetaald

Je kan een indiening van het verzoekschrift tot teruggave doen per post of per mail, naar het onderstaande adres:


Hoe kunnen wij helpen?

Energetisch renoveren, dat klinkt ons als muziek in de oren bij ECOTEST. Wij zijn dan ook de ideale partner voor jou om je te begeleiden bij jouw renovatieproject met onze dienst Advies Energetisch Renoveren. Via deze dienst helpen we je optimaal energetisch te renoveren, met oog voor jouw budget.

Weet ook dat je misschien ook recht hebt op de EPC labelpremie! Deze premie kan jou nog eens tot 5000 euro extra renovatiebudget opleveren. Lees hier meer. Ook om deze premie te verkrijgen, zijn we je graag van dienst!

Ga je echter verbouwen mét bouwvergunning, dan verwijzen we je graag door naar onze EPB diensten. Vraag hier gerust meer info over via ons contactformulier.

Hopelijk tot binnenkort! :)

Betaal minder belasting op schenking van een gebouw door energetisch te renoveren!

Opgelet! Korting op onroerende voorheffing bij nieuwbouwwoningen valt weg vanaf 2023.

Ben je van plan om een nieuwbouwwoning te zetten? Haast je dan met het indienen van de bouwaanvraag, want vanaf 1 januari 2023 valt de korting op de onroerende voorheffing voor nieuwbouwwoningen weg. De korting blijft wel gelden voor heropbouw of gedeeltelijke heropbouw.

Lees meer

Waarom een heel slechte EPC ook goed nieuws kan betekenen!

Heb je een huis gekocht met een erbarmelijk slechte EPC score? Proficiat, je komt in aanmerking voor de EPC labelpremie! Wanneer je sowieso van plan was te renoveren, komt deze premie als geroepen, want wie kan er niet wat extra renovatiebudget gebruiken? Lees snel verder om te ontdekken hoe je deze premie kan binnenhalen.

Lees meer

Heb jij recht op extra renovatiebudget?

Veel mensen hebben recht op de EPC-labelpremie, maar weten het gewoonweg niet. Het wordt niet echt aan de grote klok gehangen, met als gevolg dat er premies niet aangevraagd worden en dus extra renovatiebudget mislopen wordt. Lees snel verder om te ontdekken of jij recht hebt op deze premie.

Lees meer

Ben jij EPB plichtig?

Er bestaat nogal wat onduidelijkheid over wat EPB-plicht juist inhoudt en wanneer je EPB-plichtig bent. In dit artikel vatten we het mooi samen voor jou.

Lees meer

Opgelet: renovatieverplichting voor residentiële gebouwen vanaf 2023.

Er komt een renovatieverplichting voor residentiële gebouwen vanaf 1 januari 2023. Nieuwe eigenaars van energieverslindende woningen met een EPC-label E of F, zullen binnen de 5 jaar na aankoop hun woning energetisch moeten renoveren tot een EPC-label van minimum D. Maar er zijn ook steunmaatregelen.

Lees meer

Warmtepompkeuzestress? Wij helpen je op weg!

Ga je binnenkort renoveren of bouwen of zit je er middenin en twijfel je sterk welke warmtepomp je nu best installeert? Zelfs als je de bestaande radiotoren wilt behouden, zijn er sinds kort warmtepompen die je hierop kunt aansluiten. Er zijn verschillende soorten warmtepompen en wij gaan ze even apart bekijken en de voor- en nadelen ervan bespreken, zodat jij de juiste keuze kunt maken voor jouw droomwoning.

Lees meer

Korting op je onroerende voorheffing? Dit zijn de voorwaarden.

Opgepast, vanaf dit jaar (2022) zijn de voorwaarden om recht te hebben op een korting op je onroerende voorheffing weer aangepast! We geven je mee wat er veranderd is en wat er in de toekomst nog gaat veranderen.

Lees meer

Sloopopvolgingsplan: wat is dat nu juist? En voor wie is het verplicht?

Wanneer je in Vlaanderen renovatie- of sloopwerken plant, ben je in sommige gevallen verplicht een sloopopvolgingsplan toe te voegen aan de omgevingsvergunning. Maar wat houdt zo'n sloopopvolginsplan nu juist in en waarvoor dient het? En voor wie is het verplicht? Je leest het in deze blog.

Lees meer

Ontvang tot 5000 euro met de EPC-labelpremie!

De overheid biedt sinds 1 januari 2021 de mogelijkheid om een EPC-labelpremie aan tet vragen. Je kan hier van 2500 euro tot 5000 euro mee ontvangen voor een woning en tot 3750 euro voor een appartement. Je kan deze premie op verschillende manieren bekomen. Wij leggen je uit hoe.

Lees meer

Waarom het kiezen van een goede EPB verslaggever écht wel belangrijk is.

Bouwen of renoveren gaat tegenwoordig hand in hand met het aanstellen van een EPB-verslaggever. Het belang van een goede EPB verslaggever wordt vaak erg onderschat. Het wordt gezien als een extra kost en dus een noodzakelijk kwaad, maar is dit echt zo? Of kan de keuze van een goede EPB verslaggever je juist geld opleveren op termijn en je wooncomfort vergroten?

Lees meer

Hoe kan je oververhitting van je woning vermijden?

Hoe kan je oververhitting van je woning vermijden? Officieel spreekt men van oververhitting als de temperatuur in je woning 25 °C of meer bedraagt, zeker als dit regelmatig en meerdere dagen op een rij gebeurt. Met deze tips, kan je de warmte buiten houden tijdens de hete zomerdagen.

Lees meer

Waarom een goed ventilatiesysteem in jouw woning écht wel belangrijk is

Wist je dat de lucht in een ongeventileerde woning even vies en ongezond kan zijn als die langs een drukke weg? Velen zien een ventilatiesysteem in hun woning als een noodzakelijk kwaad, een extra kost die ze liever niet zouden doen, maar er zijn echt wel veel voordelen aan een goed ventilatiesysteem! We bespreken ze in dit artikel.

Lees meer

De vele voordelen van luchtdicht bouwen (en sommige had je niet verwacht!)

Luchtdicht bouwen is eigenlijk een must om een goed E-peil te bekomen. Hoe luchtdicht jouw woning werkelijk gebouwd is, wordt gemeten via een luchtdichtheidsmeting (of blowerdoortest). Maar waarom is luchtdichtheid van een woning belangrijk?

Lees meer

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x